Čanak: Pažljivo sa autonomijom

Lider LSV Nenad Čanak kaže da bi teritorijalna autonomija za Mađare bila loša i za Srbiju i za Mađare.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2005.

10:05

Default images

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da bi eventualna teritorijalna autonomija za Mađare na severu Vojvodine bila loša i po Srbiju, i po Vojvodinu, ali i po Mađare jer bi takvom autonomijom na severu Bačke bila obuhvaćena samo polovina te populacije u Vojvodini. "Svi drugi bi ostali bez ikakvih prava i potisnuti ka severu, gde bi bili getoizirani i prinuđeni na iseljavanje", rekao je Čanak za Dnevnik.

"Takav dogovor obesmislio bi sve priče o autonomiji jer bi značio kraj Vojvodine kao principa, što je večiti san velikosrpskih centralista iz Beograda. To bi, međutim, značilo i kraj mogućnosti da se napravi elementarno moderno društvo na ovom prostoru", rekao je Čanak.

"Otvaranje pitanja Vojvodine ne bi trebalo vezivati za potencijalni rast političkih i nacionalnih strasti, već za stavljanje na dnevni red ukupnih odnosa u Srbiji, koja nikako ne uspeva da sprovede ustavne promene jer trenutno niko ne zna šta treba da bude prva rečenica novog Ustava, a u kojoj treba da bude definisano čija je to država i gde su joj granice", kaže Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: