Evropski parlament o Vojvodini

Pred parlamentom Evropske unije u Briselu danas će biti održana rasprava o stanju u Vojvodini.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2005.

08:34

Default images

Rasprava o kršenju prava nacionalnih manjina održava se posle objavljivanja rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da u Vojvodini postoje učestala kršenja ljudskih prava i odsustvo zakona i upozorava da će Evropska unija morati da preispita finasijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori ako prava manjina ne budu poštovana.

SCG na raspravi predstavlja ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić i predsednik Odbora za evropske integracije skupštine SCG Oliver Dulić. Ljajić kaže da će danas biti predstavljeno sve što je ostvareno kada je reč o ljudskim i manjinskim pravima. "Nemamo nikakav razlog da prikrivamo argumente, istina i javnost rada su ono s čim ćemo nastupiti. Nijednog trenutka nećemo minimizirati incidente koji su se događali, ali oni su daleko od toga da imaju karakter pojave i da bilo kako mogu narušiti multietnički sklad u Vojvodini", kaže Ljajić.

"Argumentima, činjenicama i brojevima"

Rasim Ljajić je rekao da će sve međunarodne organizacije posetiti Vojvodinu i uveriti se u realno stanje i dodaje da ne postoje nikakvi realni razlozi da rezolucija Evropskog parlamenta bude isuviše oštra kada je reč o poštovanju ljudskih prava u Srbiji. "Na žalost, izvestilac je i do sada pokazao mnogo improvizacije u izjavama i izveštajima o stanju ljudskih prava u Vojvodini, ša će biti dobra prilika da argumentima, činjenicama i brojevima pokažemo ne samo ono što je ostvareno na polju manjinskih prava, već i da realno govorimo o incidentima koji su se događali. Brojke govore protiv predlagača rezolucije", kaže Ljajić.

Na sednici Evropskog parlamenta biće saopšteni i zaključci odbora Skupštine SCG za evropske integracije i prava manjina, u kojima se navodi da su navodi iz rezolucije o položaju manjina u Vojvodini preterani i u potpunosti neutemeljeni na istini. U zaključima se navodi da takvi stavovi mogu imati suprotan efekat, odnosno da mogu otežati život svih građana u SCG, pa i nacionalnih zajednica, i da urušavaju demokratske strukture i institucije u SCG. Odbori su na osnovu uvida u materijale državnih organa zaključili da u 2005. nije uočeno povećanje broja incidenata na etničkoj osnovi, već smanjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: