Četvrtak, 13.10.2005.

08:34

Evropski parlament o Vojvodini

Pred parlamentom Evropske unije u Briselu danas će biti održana rasprava o stanju u Vojvodini.

Izvor: B92

Evropski parlament o Vojvodini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

aleksandra

pre 18 godina

Potpuno je besmisleno diskutovati o autonomiji Vojvodine, makar trenutno. Prava manjina naravno trebaju da se postuju i sigurna sam da se postuju u onoj mjeri u kojoj se postuju u Hrvatskoj npr. mozda cak i vise. Medjutim ne treba zaboraviti gdje ima dima da ima i vatre i da ce nakon otcjepljenja, skoro evidentnog na zalost, Crne Gore i siroke, presiroke uslovne nezavisnosti Kosova, doci na red pitanje Vojovdine. RS ´necu u ovom kontekstu da spominjem jer nije u drzavnoj nadleznosti Srbije. Dakle pamet u glavu i nemojmo se praviti ludi da u Vojvodini nema problema, jer zatvaranje ociju ce nas samo dovesti do toga da cak ni Vojvodina jednog divnog dana nece vise htjetji da bude dio Srbije.

paky

pre 18 godina

Ma ljudi, pogledajte samo "navijanje" protiv Bosne, pa razmislite kako to izgleda pripadniku nacionalne manjine. Pogotovo kada posle pobede sve komšije počnu da pucaju (znači imaju oružje) i šenluče sve u šesnajs'. Ne mora niko nikoga direktno da napadne, ali, pevaju se nacističke pesme, alkohol... I sada, neka neki Mađari prođu kroz tu rulju na putu kući. Ne kažem da će se nešto desiti, ali... ko će da se lično potpiše da sigurno neće. Ili neka ćute i glupo se smeše dok prolaze kroz rulju, ili neka sačekaju jedno 4 sata pa onda komotno, ili okolo... Ili neka njih dva Mađara sasvim neobavezno šetaju na ulici pričaju srpski. Ma daj! A gde je tu osnovno ljudsko pravo kad moraš da ćutiš na ulici, ili ideš okolo, ili da otpadaš negde par sati dok prolaz ne bude "bezbedan"? E, sad, to su navijači, fudbal je to, slavlje...slažem se, ali! OK, desi se jedna takva situacija, pa druga, neka slična, povodom izbora, pa treća, povodom nekog istorijskog događaja, pa tako 15 godina svakih par nedelja... a strah u čoveku raste! A što bi rekao master Yoda, strah vodi u bes, bes vodi u mržnju, mržnja vodi u patnju. A iskreno, Srbi jako vole kad ih se drugi boje. Tako se ponašamo međusobno jedni prema drugima, tako se ponašamo kao grupa prema trećima (bilo kojim trećima). Dosta mi je više straha i muka mi je od straha. Rađa u meni bes! A kao Vojvođanin, zaista imam utisak da je izvor straha negde južnije.

Autonomas

pre 18 godina

Nazalost o problemima bivse SFRJ diskutuju svi osim oni koji su aktivni akteri...
Stanje u Vojvodini nije blistavo kao sto nije i u Uzoj Srbiji (UZAS-u), a ni na Kosovu.
Najcesci pristup resavanju problema je ignoratna nonsalantnost i nepriznavanje da problema uopste ima. Stvari ce se resiti, a da li cemo mi sami ucestvovati u resenju zavisi od toga da li ce se svaki pojedinac koji zivi na nasim prostorima otrezniti, bataliti mastarija i aracionalnog, izabrati lidere koji imaju bar nekakav plan...

lala

pre 18 godina

Mi stvarno brzo zaboravljamo. U bliskoj proslosti su se neki, koji nazivaju sebe politicarima, igrali sa medjunaconalnim odnosima, pa smo videli sta se sve izdesavalo! Sada opet neki, koji se takodje predstavljaju kao politicari, zele da se igraju sa istim tim stvarima. Ako je to neka "politicka borba", onda se,gospodo samozvani politicari, igrajte sa drugim politicarima, a ne sa obicnim ljudima koje je vrlo lako upaliti. Takva vatra ne gasi se tako lako. Bojim se da ste amateri da bi se toga igrali!

vladaNS

pre 18 godina

Pa kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, juce su me na Trgu Slobode posle pobede fudbalera koliko sam uspeo da cujem u pesmama zaklali jedno 8-9 puta sa sve salatom...

Kanadjanin vec 10 godina

pre 18 godina

Secam se da sam jos kao klinac bio u novosadksim autobosima mrko gledan kada bih se vracao iz skole i sa drugarima pricao na madjarskom. Naravno, nije mi se to desavalo svaki dan. Da me ne razumete pogresno. Uostalom neka se javi Srbi koji su ucili u osnovnoj skoli madjarski fakultativno. Sada bi im sigurno dobro dosao. Sto Srbi mogu sebi da urade zbog svoje nepismenosti e straha od "drugog" to ne mogu ni Svabe ni ostali da im urade.

Lala Austrougar

pre 18 godina

U vreme kada je Srbija okupirala Vojvodinu 1918 Srba je bilo isto koliko i Hrvata. Najvise je bilo Nemaca (30%) zatim Madjdara 25 % a Srba i Hrvata oko 15-16%. Kontinuriana Srbizacija Vojvodine traje sve do danas kada Nemaca ima manje od 1% a Srba preko 75%. Nemojte mi reci da je to rezultat prirodnog toka stvari. U Vojvodini su ugrozene ne samo manjine vec i Srbi starosedeoci i to od strane Srba izbeglica koje je Milosevic naselio '90-tih. Znate li koliko slucajeva prebijanja je bilo kada su Srbi izbeglice pretukli Srbe starosedeoce? O tome se ne prica jer ne odgovara vlastima u Beogradu ali to ne znaci da takve stvari ne postoje.

Gunar Knob

pre 18 godina

Odlicno izabran trenutak od strane EU!!

Razvacenje fronta jer Srbija nece imati snage da se nosi sa pregovorima na Kosovu i u Vojvodini. Jendo mora da izgubi!

Kakva prava, kakvi barkraci? Pa, ako i ima tih igreda, kada su se desili? Juce?
Zasto je ta ista EU cekala tako dugo i izbrala bas ovaj trenutak?

Loptu na zemlju

pre 18 godina

Po pristupu Parlamenta, cini se da je rec o klasicnom lobiranju u korist pro-madjarskih teza u Vojvodini; Takav pristup je legitiman, tako se to radi. Cifre koje ce Ljajic izneti su bitne ali nece biti presudne. Izgleda mi bitnije da Srbija ima svoj "kokus" kako to Ameri kazu, u Evropskom parlamentu iako je to spojeno s magicnom reci "novac". A najbitnije je ne zaboraviti da se ljudi u Vojvodini dobro slazu i ne ostaviti otvorena vrata mrznji.

peko

pre 18 godina

Nisam primetio da i jedna drzava kroz koju sam proputovao u zadnjih 40 godina ima nazive mesta na dva ili vise jezika. Takodje nisam nikada boravio u zemlji koja ima toliko etnickih zajednica sa toliko prava kao sto je Vojvodina. Ali, i ovde se radi o dvostrukim standardima. I zbog takvih standarda popularnost radikala raste nazalost. Zasto Srbi treba da plate vecu cenu zbog Milosevica nego Nemci zbog Hitlera?

Branko, USA

pre 18 godina

Problem Vojvodine je u jako velikom broju izbeglica koji se tu doselio posle drugog svetskog rata i ovog poslednjeg. Demografska slika se jako prominila i Srbi su sada 70-80 % stanovnistva. Zalim sto se dogadja to sto se dogadja ali tretman Srba u Hravtskoj i Madjarskoj je mnogo gori. Pa ne moze Kostunica ili Tadic da govori Madjarski da bi se u Subotici Madjari osecali spokojno. Svakako treba reagovati pozvati EU posmatrace ako i treba ali sve je ovo naduvamo. Zao mi je braco ali Vojvodina je u Srbiji tu otcepljenje moze da trazi samo 20 % stanovnistva, pa se polako naviknite da zivite u Srbiji. Verujte polozaj vam je mnog, mnogo bolji negoli Afro-Amerikanaca na primer...

Sremac

pre 18 godina

MOzda ima istine u ovoj prici o netoleranciji na severu Vojvodine, ali zivot u Sremskoj Mitrovici je, cini mi se, sasvim normalan. Sef policije jeste Srbin, ali s obzirom da su Srbi u ogromnoj vecini, matematicki sanse i jesu najvece da to i bude neko od Srba. U mom komsiluku ima i Madjara i Rusina i Rumuna i Hrvata... . ne sme biti opravdanje za bilo kakav incident, pa makar to bio i grafit na zidu! Btw, u Sr. Mitrovici je bilo i grafita tipa 'Hravtska do Zemuna', 'Srijemska Mitrovica' itd...
Odrastao sam u vecinsko srpskom, ali i multietnickom okruzenju. I bez obzira na prava manjina, smatram da je sramota da svi oni ne znaju srpski jezik. Kako sutra da popune formulare u opstini, kako da se sporazumeju na ulici i sl. Na kraju, zive u Srbiji i treba da znaju jezik vecine, s tim da im niko ne osporava ucenje svog maternjeg jezika, negovanje kulture i obicaja itd.
Sto se tice veronauke, ko nece da mu dete ide na te casove, ne mora...
I da, to sto mi neke likove koji ispisu budalastine na zidu na zivamo budalama, pijandurama i narkomanima, to nas normalne ipak distancira od svake netolerancije, a neka svako ko se oseti ugrozenim kaze to javno, a ja cu ga licno podrzati da se do istine dodje, ako nista drugo, onda bar zbog nekoliko porodica - mojih prijatelja, koji slave u kuci dva bozica i dva uskrsa...

bacvanin

pre 18 godina

E, daklem, docekali smo da se i o "vojvodjanskim" stvarima deklamuje u EU, sto, naravno, ne odgovara "sedamdesetoprocentnom srpskom" stanovnistvu Vojvodine, uze Srbije, pa ni izbeglicama iz Hrvatske, Bosne i Kosova, koji su, uzgred, planski naseljavani u Vojvodini.
(Kako planski? Pa, gospoda radikali pobede u Novom Sadu a ne i u Beogradu).
Kao da se zaboravlja da je u svoje vreme trazena autonomija Srba u Hrvatskoj, pa osnovana republika u republici BiH, a na kraju proterano stotine hiljada na jugu Srbije.
To, jelte, sve moze, ali autonomija Vojvodine, koja je oduzeta '89. od Zlobe, ne moze.
I sta sad? Neko moze, a neko ne moze, a??
Razmislite, zar nije bolje u blizini imati AP Vojvodinu, nego Republiku Kosovo???

Srba

pre 18 godina

Poreklom sam iz Vojvodine. Najblize selo mom je vecinski Madjarsko po nacionalnoj strukturi. Njiva do nase je u valsnistvu Madjara. Nikada nije negovano bratstvo i jedninstvo Srba i Madjara , ali se isto tako ne secam se da je ikada bilo problema i konflikata na nacionalnoj osnovi. Postojalo je samo snazno uzajamno postovanje. Cak su i jedni i drugi , pouceni istorijom izrazito vodili racuna da medjunacionalni odnosi budu sto bolji.

Marko, BA

pre 18 godina

Kada srbijanska vlast IGNORISE probleme koji se nagomilavaju u Srbiji, i Vojvodini, normalno je da onda i reakcije budu takve kakve su. Bojim se da ce to biti shvaceno kao i uvek prekasno. Ako Srbija ne zeli da se odrekne svojih principa iz SM perioda, a aktuelna politika i dalje podstice primitivizam i antievropsku politiku, treba i da podnese tu cenu. Trebalo bi se povremeno zapitati, zasto svi beze iz srbijanskog zagrajaja. Resenje je u finansijskoj i organizacionoj decentralizaciji Srbije, pa onda ni danasnja politika nebi imala takav primitivan lik, niti bi njene posledice bile toliko iritantne i na lokalu i u svetu. Ako se to ne shvati, Vojvodina ce biti sve dalja od Srbije, sto je u ovim okolnostima, kontinuiteta jedne centralisticke kleronacionalisticke politike, i prirodno.

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Srbija mora odgovoriti Evropskoj zajednici na ovo sto se dogadja u Vojvodini. Evropski politicari nisu gradjani Vojvodine kojima je lako bacati pesak u oci - oni traze cinjenice a ne lazi! Srbijanske vlasti moraju prihvatiti norme i pravila Evrope ukoliko zele njenu pomoc. U protivnom sledi izolacija. Isto se dogadjalo jos i 1918, tako da svi vec znaju scenario, a ovaj put to vise ne prolazi!!!

Jedna Beogradjanka iz Nemacke

pre 18 godina

Moja mama je iz Banata, preci i Nemci i Rumuni i Madjari, ko se gde zatekao pre par decenija! A tatini "nasilno" doseljeni posle II sv rata iz Vranja u Backu! Zato sam valjda uvek dozivljavala Vojvodinu kao zemlju svih i bilo bi mi jako zao da to svakakvi nacionalisti i velikosrbi rasture, zarad cega? Nadam se da ce ova nasa vlada reagovati na vreme i na pravi nacin, jer zelim da to i dalje bude moja zemlja, a svi mozemo da zivimo zajedno ako hocemo!

Dejan

pre 18 godina

Ma ljudi, mozemo se mi busati u grudi da manjine tamo imaju veca prava nego po mnogim regijama Evrope (cesto potpuno tacno), ali prosta je cinjenica da smo ponasanjem prethodnih deceniju, dve (potpuno opravdano) izgubili svako poverenje sveta u nasu iskrenost. Proci ce jos mnogo vremena pre nego sto se imidz o Srbima koji proganjaju sve nesrpsko izbrise. Ako je Nemcima trebalo mnogo decenija da skinu ljagu sa svojih nedela, nama ce, ma koliko ni blizu nismo zla pocinili kao oni, trebati jos i vise uz poslovicnu Balkansku spretnost.

SM

pre 18 godina

Pa i ja se najezim kada pomislim da u pola Vojvodine vladaju radikali. Jesu oni manje vise demokratski izabrani, ali rec je previse cesto (cast retkim izuzetcima) o ljudima koji su koliko do juce propagirali mrznju prema svemu nesrpskom. Sada ja kao treba da im poverujem da su se preko noci promenili?
Mogu se oni zavitlavati po skupstini i opstinskim odborima, ali Evropa takvima jednostavno ne veruje. Stanje po Vojvodini trenutno nije lose, ali se oseca konstantni pritisak, ljudi su se nagledali prethodnih decenija kojecega, i strah je potpuno opravdan. Da li mozda treba sacekati da pocnu ljude odvoditi iz kuca pre nego sto pocnemo raditi na kreiranju pozitivnije atmosfere? Istini za volju, nisam ubedjen ni da ce neka rezolucija iz Brisela promeniti ista, ali bar salju signale da se ne zafrkavamo vise sa sovinizmom.

MS

pre 18 godina

U Vojvodini su stvarno ugrožena nacionalna prava jedino Srba, i to ne samo poslednjih 15, već 60 godina, još od vremena "nacionalnih ključeva", čija sam i sam, kao Srbin bio žrtva, jer u kadrovskoj politici tada je najbolje bilo biti Madjar, Slovak, Rusin , Hrvat .., a danas cilj ove evropske ujdurme je da se vrati vreme kada su Srbi bili građani IV reda (1945-1990).

ondrej pastijuk,vrbas

pre 18 godina

Molio bih da o temi ugrozenosti manjina govore predstavnici manjinskih naroda. Ja kao Ukrajinac jako dobro znam da i na ulici i u skoli i u preduzecima u sluzbama lebdi neka nelagodnost prema nama. 1991.godine su nama u Vrbasu govorili "Vi ste ustase ... selite se u Hrvatsku". Zamerano je Madjarima i Rusino-ukrajincima sto pricaju na svom jeziku. Svaka cast Djindjicu, Canku, DS i LSV ali je u ovoj zemlji vazeca matrica radikalskog nacionalistickog razmisljanja.
Umereni Srbi cute, ne prihvataju odnos koji postoji prema nama, ali cute. Evropski parlament mora u Vojvodinu poslati misiju koja mora uticati na smirivanje situacije.

Autonomas-Srbin

pre 18 godina

To je rezultat posrbljavanja Vojvodine (pobosancivanja), a rezultati su vidljivi svakodnevno. Svi koji pricaju o 70-80% Srba u Vojvodini, trebali bi da prouce popise pre satrapa iz Pozarevca (imali smo, jako tanku vecinu). Uzeti samo Suboticu za primer, 15-20% Srba, a danas sve izbeglice i dodjosi na vlasti. Koliko je proterano Madjara, Hrvatata i ostalih? U nasilnim mobilizacijama Madjari su bili pozivani mnogo cesce od Srba, otud i egzodus istih itd, itd, itd. U to ime ziveli i sretan povratak u srednji vek.

SVD

pre 18 godina

Precrtavanje napisa sam video u Belgiji pre mnogo godina, pa se Belgija nije raspala. Nije merilo ravnopravnosti odsustvo precrtavanja napisa ili nepostojanje incidenata. Mislim da treba da se preispitamo, ne toliko zbog postojećeg problema, koliko zbog jake pozicije Radikala u Vojvodini. Dokle god imaju Radikali tako jaku poziciju, Srbija će biti slaba u Evropskim očima. To je kao da je Le Pen ojačao u Francuskoj. Nije problem u postojanju Radikala ili Socijalista, jer takvih mora da bude u demokratkom društvu, nego u njihovoj snazi, odnosno u procentu glasova koji oni nose. O tome odlučuje samo narod, nikakve zabrane ili nezakonite mere ne mogu da razreše situaciju. Samo prosvećivanje i otvaranje su najveći neprijatelji ekstremista.

Građanin Voše

pre 18 godina

Dokle god ima ovakvih kao ovaj komentator "bato", dotle će i Vošini građani trpeti teror.
Ja sam pripadnik jednog manjinskog naroda u Vojvodini (moji preci su se doselili ovde pre četiri veka, mada to ne smatram preterano bitnom činjenicom) i odgovorno tvrdim da u Vojvodini postoji međunacionalna netolerancija i, verujte mi, to je najblaža reč koju mogu da upotrebim za ono što se ovde dešava. Ne radi se samo o Mađarima, jer su svi na udaru, a mediji u Srbiji uopšte ne izveštavaju o tome, pa čak ni B92.
- Na sve više zidova u centrima gradova stoji "Srbija Srbima" ili "Mađari (Hrvati, Slovaci...) napolje" i slično.
- Decu u osnovnoj školi odvajaju, u većini škola veronauku uče samo deca pravoslavne veroispovesti (lično sam protiv bilo čije veronauke u državnoj školi).
- Pripadnici manjina se maltretiraju na javnim mestima, a za sve postoji izgovor tipa "pusti ga", "vidiš da su pijani", "šala (!!!)"...
- Policija ne samo da ne sprečava ovakve slučajeve već često i sama učestvuje u njima. Dodao bih da u svakoj mešovitoj sredini imate komandira policijske stanice koji je po defaultu Srbin i to po mogućstvu sa nekog od bivših ratom zahvaćenih područja, koji ne može ni da smisli bilo koga ko nije Srbin.
- Srpska radikalna stranka javno podstiče i organizuje napade na manjine.

Vojvodino šta si dočekala!

Topličanin Milan

pre 18 godina

Evo još jedne šanse da "savest ove nacije" ispljuje po Srbiji. Evo još jedne mogučnosti da se Sloba i Srbi okrive za sve ratove i sva etnička čišćenja na ovim prostorima. Kao rezultat i dokaz tih tvrdnji i "srpske hegemonije" postoje stotine hiljada srpskih izbeglica. Kao rezultat "osvajackih ratova" Srbije, stvorene su nove drzave, nasi susedi, tipicne monoetničke države. Imam utisak da se u sredstvima javnog informisanja namerno forsiraju mišljenja koja, kao, kroz nevažna naglabanja, ovom narodu unapred odredjuju i nabaciju krivicu. Za sve i svašta. Koja to prava Madjari nemaju ? Pa retko koji Madjar iz Sente, Kanjiže ili bilo kog drugog mesta pored granice zna srpski. Da li Srbi u Madjarskoj, u bilo kojoj instituciji, mogu da se obrate na svom, maternjem, srpskom jeziku ? To bi bilo nezamislivo. Zašto naši "ugledni" predstavnici nemaju "mandat" da iznesu istinu. Zašto ćute ? Da li se osećaju dužnima pred svojim dojučerašnjim finansijerima. O kojima sada, u svojim memoarima, pišu sa nostalgijom.

think about

pre 18 godina

Institucionalni nemar je uzrok tih pojava. Ja se slazem da nema sustinskih krsenja prava, ali svako krsenje prava (cak i onog najmanjeg), ne sme biti ignorsano od strane vlasti i policije. Dugacak je to posao... Eto vam dokaz da su radikali (i ostali siledzije) IZDAJNICI NACIONALNOG INTERESA!

stakleno zvono

pre 18 godina

Srbija se toliko izolirala od vanjskog svijeta u zadnjih 15 godina da je sve iznenadjuje. Vi niste niti svjesni koliko se u Srbiji krše ljudska prava, koliko su niska prava manjina i koliko je Srbija zadojena nacionalizmom i šovinizmom i uopće zaostala u društvenom razvoju. Možda ja najbolji primjer najava CG o referendumu - čim se to dogodilo počela je paljba i po drugom oku u glavi. Dokle tako? Umjesto da konstantno pričate o svjetskim zavjerama protiv Srba i glumite vječne žrtve pogledajte se u oči, pometite ispred svog dvorišta i okrenite se civilizacijskim vrijednostima. Svijet u kojem živimo nije savršen, ali je mnogo ljepši i bolji od zamagljenog staklenog zvona pod kojem su se Srbi stisnuli.

Novosadjanin

pre 18 godina

Ma sta mi pricali i ma kako se vadili stanje nije dobro i mnogo je medjunacionalnih izgreda a vecina se ne prijavljuje jer se ljudi boje da ce im posle toga biti jos gore. Nazalost u ovoj zemlji radikali umesto da budu zabranjeni i da im se sudi osvajaju vlast a oni uz nacionalisticku demagogiju izazivaju nacionalnu netrpeljivost. Pogresno je da se mi sad vadimo da su u pitanju izgredi pijanih mladica to niko nece prihvatiti.

Maki

pre 18 godina

U svakom slucaju tu situaciju sa Vojvodinom ne treba podcenjivati, i treba angazovati maksimalno strucan tim da: a) reaguje brzo i profesionalno na svaki incident i rasvetli krivce i motivaciju i b) profesionalno reprezentuje zemlju u medjunarodnoj zajednici po tom pitanju. Madjarska je vrlo mocna zemlja u regionu, svaki, makar i minimalni incident prema bilo kome ko je Madjar se registruje, prikazuje u medijima, govori o tome, itd. Tako da mozemo da budemo sigurni da ce sve sto moze da bude iskorisceno protiv Srbije kao drzave biti zaista i iskorisceno. To je cinjenica, i ako budemo negirali i prenebregavali diskusiju o tome, to ce po Srbiju svakako da izadje na lose. Nije to samo pitanje onoga sto se aktuelno desava vec je pitanje i kako se ti dogadjaji preplicu sa kvalifikacijom koju Srbija dobija u vezi s tim. Srbija jednostavno mora da radi na svojoj medjunacionalnoj i internacionalnoj politici. Svaka zemlja u Evropi se time bavi, i zaposljava sposobne ljude da rade na tome, a ne poteze pusku da resi probleme, kao sto smo mi praktikovali u novijoj istoriji.

Lala socijal demokrata

pre 18 godina

Vojvodina je evropska regija i Evropski parlamen je zabrinut za most izmedju EU zaostale Srbije. Prava autonomija Vojvodine je znatan korak blize EU. Bitan korak napred ka Eu je da vojvodjanski novci ostaju u Vojvodini za njenu obnovu i usaglasavanje sa EU standardima. Mora raskrstiti sa svim SM tekovinama. Njegove tekovine nisu nista dobro doprinele. U Vojvodini zivi mnogo naroda koji su nekad u AP Vojvodini bili jednaki po pravima slobodama i obavezama. Oduzimanjem autonomije mnogo je izgubljeno sa Vojvodjanske tacke gledista . Svi su u Vojvodini ekonomsko politicki ugrozrni zbog aktuelnog SM kursa. Dobijanjem autonomije Vojvodina ostaje uz Srbiju kao i obaveze prema saveznoj kasi SCG Nismo mi protiv Srbije vec gledamo sopstvenu racunicu i polazemo pravo da raspolazemo plodovima sopstvenog rada i plodovima nase Vojvodine i novcima od naseg rada i Vojvodjanskih plodova. Srbija moze najbrze ijedino preko Vojvodine u EU.

GuC

pre 18 godina

Na zalost, iako su podaci koje ce SCG predociti EU Parlamentu verovatno tacni, razlozi za donosenje rezolucije su drugi. Dragi moji, hteli ste rat, hteli ste etnicku Srbiju Srbima, hteli ste da vam radikali upravljaju zivotima, decom...evo,stizu racuni na naplatu, na zalost, posle 15 godina od pocetka rata, MI CEMO SADA PLATITI ZA SVE! Nece biti kriv Labus ili Tadic, pri cemu ne mislim mnogo dobro o njima, jednostavno ono sto ste VI zakuvali dok ste bacali cvece na tenkove, sada cemo SVI jesti. A da je situacija u vazduhu odvratna, jeste, kao sto vam lepo pisu komentatori iz Vojvodine.Niko nece moci da spreci posledice uzasnog vremena Milosevica i Seselja, svako ko to bude obecavao LAZE!

milan

pre 18 godina

Činjenica je da ne postoji organizovano ili institucionalno maltretiranje pripadnika manjina, ali da ima pojedinačnih incidenata i provokacija od strane pripadnika nekih desničarskih grupa i stranaka.
Pored toga tu su i razni problematični likovi i siledžije kojima ne treba neki veliki povod da nekog napadnu. Ako je žrtva Srbin, onda mu obično 'mamu komunističku' ili 'izdajničku', a kada je žrtva pripadnik manjina onda ne mora ni toliko da napreže vijuge pa su uvrede na nacionalnoj osnovi.

Pedja

pre 18 godina

Vojvodina ce uvek biti U sastavu Srbije, 70 posto Srba zivi tamo. Autonomija postoji i mislim da se u potpunosti postuju ljudska prava. Srbi katastrofiraju previse nad svojom sudbinom i svi nesto mislimo da neko hoce da nas rasturi ili neznam ni ja sta. Srbiji je ipak potreban HARIZMATICAN demokratski lider, cvrste ruke. Ja sve mislim da je realna situacija nije ni priblizno toliko strasna vec da svojim malim samopouzdanjem pravimo los imidz samim sebi. Moj najbolji drug je Madjar, drugarica je Hrvatica, ja sam Srbin. Dakle, Srbija je u Vojvodini i Vojvodina je u Srbiji, kao i sumadija kao i sandzak itd...

Misa

pre 18 godina

Kakva je sad ovo prica? Zvuci dobro poznato kad su nasi prostori u pitanju, i moram da kazem nesto se krije iza svega. U pravu je Predsednik Tadic kad kaze da ce 2006 biti teska za Srbiju, mnogo toga ce biti resavano i cini mi se uglavnom na nasu stetu.

bato

pre 18 godina

Manjinska prava, demokratija etc. nema nista od toga, to su samo parole. Cilj je da se odvoji Vojvodina od Srbije prikljuci EU a onda poveze sa Madjarskom i Austrijom u nekadasnju austro-ugarsku monarhiju u slucaju pucanja EU sto ce se najverovatnije desiti.

Grunf

pre 18 godina

Dovoljno je da prodjete Banatom pa cete videti da je SVAKI natpis naseljenog mesta na Madjarskom jeziku SISTEMATSKI prefarban crnim sprejom.
Niko o tome ne govori u SCG, pa se nemojte iscudjavati sto se raspravlja o stanju u Vojvodini.

Grunf

pre 18 godina

Dovoljno je da prodjete Banatom pa cete videti da je SVAKI natpis naseljenog mesta na Madjarskom jeziku SISTEMATSKI prefarban crnim sprejom.
Niko o tome ne govori u SCG, pa se nemojte iscudjavati sto se raspravlja o stanju u Vojvodini.

bato

pre 18 godina

Manjinska prava, demokratija etc. nema nista od toga, to su samo parole. Cilj je da se odvoji Vojvodina od Srbije prikljuci EU a onda poveze sa Madjarskom i Austrijom u nekadasnju austro-ugarsku monarhiju u slucaju pucanja EU sto ce se najverovatnije desiti.

Misa

pre 18 godina

Kakva je sad ovo prica? Zvuci dobro poznato kad su nasi prostori u pitanju, i moram da kazem nesto se krije iza svega. U pravu je Predsednik Tadic kad kaze da ce 2006 biti teska za Srbiju, mnogo toga ce biti resavano i cini mi se uglavnom na nasu stetu.

milan

pre 18 godina

Činjenica je da ne postoji organizovano ili institucionalno maltretiranje pripadnika manjina, ali da ima pojedinačnih incidenata i provokacija od strane pripadnika nekih desničarskih grupa i stranaka.
Pored toga tu su i razni problematični likovi i siledžije kojima ne treba neki veliki povod da nekog napadnu. Ako je žrtva Srbin, onda mu obično 'mamu komunističku' ili 'izdajničku', a kada je žrtva pripadnik manjina onda ne mora ni toliko da napreže vijuge pa su uvrede na nacionalnoj osnovi.

Pedja

pre 18 godina

Vojvodina ce uvek biti U sastavu Srbije, 70 posto Srba zivi tamo. Autonomija postoji i mislim da se u potpunosti postuju ljudska prava. Srbi katastrofiraju previse nad svojom sudbinom i svi nesto mislimo da neko hoce da nas rasturi ili neznam ni ja sta. Srbiji je ipak potreban HARIZMATICAN demokratski lider, cvrste ruke. Ja sve mislim da je realna situacija nije ni priblizno toliko strasna vec da svojim malim samopouzdanjem pravimo los imidz samim sebi. Moj najbolji drug je Madjar, drugarica je Hrvatica, ja sam Srbin. Dakle, Srbija je u Vojvodini i Vojvodina je u Srbiji, kao i sumadija kao i sandzak itd...

GuC

pre 18 godina

Na zalost, iako su podaci koje ce SCG predociti EU Parlamentu verovatno tacni, razlozi za donosenje rezolucije su drugi. Dragi moji, hteli ste rat, hteli ste etnicku Srbiju Srbima, hteli ste da vam radikali upravljaju zivotima, decom...evo,stizu racuni na naplatu, na zalost, posle 15 godina od pocetka rata, MI CEMO SADA PLATITI ZA SVE! Nece biti kriv Labus ili Tadic, pri cemu ne mislim mnogo dobro o njima, jednostavno ono sto ste VI zakuvali dok ste bacali cvece na tenkove, sada cemo SVI jesti. A da je situacija u vazduhu odvratna, jeste, kao sto vam lepo pisu komentatori iz Vojvodine.Niko nece moci da spreci posledice uzasnog vremena Milosevica i Seselja, svako ko to bude obecavao LAZE!

Lala socijal demokrata

pre 18 godina

Vojvodina je evropska regija i Evropski parlamen je zabrinut za most izmedju EU zaostale Srbije. Prava autonomija Vojvodine je znatan korak blize EU. Bitan korak napred ka Eu je da vojvodjanski novci ostaju u Vojvodini za njenu obnovu i usaglasavanje sa EU standardima. Mora raskrstiti sa svim SM tekovinama. Njegove tekovine nisu nista dobro doprinele. U Vojvodini zivi mnogo naroda koji su nekad u AP Vojvodini bili jednaki po pravima slobodama i obavezama. Oduzimanjem autonomije mnogo je izgubljeno sa Vojvodjanske tacke gledista . Svi su u Vojvodini ekonomsko politicki ugrozrni zbog aktuelnog SM kursa. Dobijanjem autonomije Vojvodina ostaje uz Srbiju kao i obaveze prema saveznoj kasi SCG Nismo mi protiv Srbije vec gledamo sopstvenu racunicu i polazemo pravo da raspolazemo plodovima sopstvenog rada i plodovima nase Vojvodine i novcima od naseg rada i Vojvodjanskih plodova. Srbija moze najbrze ijedino preko Vojvodine u EU.

Maki

pre 18 godina

U svakom slucaju tu situaciju sa Vojvodinom ne treba podcenjivati, i treba angazovati maksimalno strucan tim da: a) reaguje brzo i profesionalno na svaki incident i rasvetli krivce i motivaciju i b) profesionalno reprezentuje zemlju u medjunarodnoj zajednici po tom pitanju. Madjarska je vrlo mocna zemlja u regionu, svaki, makar i minimalni incident prema bilo kome ko je Madjar se registruje, prikazuje u medijima, govori o tome, itd. Tako da mozemo da budemo sigurni da ce sve sto moze da bude iskorisceno protiv Srbije kao drzave biti zaista i iskorisceno. To je cinjenica, i ako budemo negirali i prenebregavali diskusiju o tome, to ce po Srbiju svakako da izadje na lose. Nije to samo pitanje onoga sto se aktuelno desava vec je pitanje i kako se ti dogadjaji preplicu sa kvalifikacijom koju Srbija dobija u vezi s tim. Srbija jednostavno mora da radi na svojoj medjunacionalnoj i internacionalnoj politici. Svaka zemlja u Evropi se time bavi, i zaposljava sposobne ljude da rade na tome, a ne poteze pusku da resi probleme, kao sto smo mi praktikovali u novijoj istoriji.

stakleno zvono

pre 18 godina

Srbija se toliko izolirala od vanjskog svijeta u zadnjih 15 godina da je sve iznenadjuje. Vi niste niti svjesni koliko se u Srbiji krše ljudska prava, koliko su niska prava manjina i koliko je Srbija zadojena nacionalizmom i šovinizmom i uopće zaostala u društvenom razvoju. Možda ja najbolji primjer najava CG o referendumu - čim se to dogodilo počela je paljba i po drugom oku u glavi. Dokle tako? Umjesto da konstantno pričate o svjetskim zavjerama protiv Srba i glumite vječne žrtve pogledajte se u oči, pometite ispred svog dvorišta i okrenite se civilizacijskim vrijednostima. Svijet u kojem živimo nije savršen, ali je mnogo ljepši i bolji od zamagljenog staklenog zvona pod kojem su se Srbi stisnuli.

think about

pre 18 godina

Institucionalni nemar je uzrok tih pojava. Ja se slazem da nema sustinskih krsenja prava, ali svako krsenje prava (cak i onog najmanjeg), ne sme biti ignorsano od strane vlasti i policije. Dugacak je to posao... Eto vam dokaz da su radikali (i ostali siledzije) IZDAJNICI NACIONALNOG INTERESA!

Novosadjanin

pre 18 godina

Ma sta mi pricali i ma kako se vadili stanje nije dobro i mnogo je medjunacionalnih izgreda a vecina se ne prijavljuje jer se ljudi boje da ce im posle toga biti jos gore. Nazalost u ovoj zemlji radikali umesto da budu zabranjeni i da im se sudi osvajaju vlast a oni uz nacionalisticku demagogiju izazivaju nacionalnu netrpeljivost. Pogresno je da se mi sad vadimo da su u pitanju izgredi pijanih mladica to niko nece prihvatiti.

Topličanin Milan

pre 18 godina

Evo još jedne šanse da "savest ove nacije" ispljuje po Srbiji. Evo još jedne mogučnosti da se Sloba i Srbi okrive za sve ratove i sva etnička čišćenja na ovim prostorima. Kao rezultat i dokaz tih tvrdnji i "srpske hegemonije" postoje stotine hiljada srpskih izbeglica. Kao rezultat "osvajackih ratova" Srbije, stvorene su nove drzave, nasi susedi, tipicne monoetničke države. Imam utisak da se u sredstvima javnog informisanja namerno forsiraju mišljenja koja, kao, kroz nevažna naglabanja, ovom narodu unapred odredjuju i nabaciju krivicu. Za sve i svašta. Koja to prava Madjari nemaju ? Pa retko koji Madjar iz Sente, Kanjiže ili bilo kog drugog mesta pored granice zna srpski. Da li Srbi u Madjarskoj, u bilo kojoj instituciji, mogu da se obrate na svom, maternjem, srpskom jeziku ? To bi bilo nezamislivo. Zašto naši "ugledni" predstavnici nemaju "mandat" da iznesu istinu. Zašto ćute ? Da li se osećaju dužnima pred svojim dojučerašnjim finansijerima. O kojima sada, u svojim memoarima, pišu sa nostalgijom.

SVD

pre 18 godina

Precrtavanje napisa sam video u Belgiji pre mnogo godina, pa se Belgija nije raspala. Nije merilo ravnopravnosti odsustvo precrtavanja napisa ili nepostojanje incidenata. Mislim da treba da se preispitamo, ne toliko zbog postojećeg problema, koliko zbog jake pozicije Radikala u Vojvodini. Dokle god imaju Radikali tako jaku poziciju, Srbija će biti slaba u Evropskim očima. To je kao da je Le Pen ojačao u Francuskoj. Nije problem u postojanju Radikala ili Socijalista, jer takvih mora da bude u demokratkom društvu, nego u njihovoj snazi, odnosno u procentu glasova koji oni nose. O tome odlučuje samo narod, nikakve zabrane ili nezakonite mere ne mogu da razreše situaciju. Samo prosvećivanje i otvaranje su najveći neprijatelji ekstremista.

Autonomas-Srbin

pre 18 godina

To je rezultat posrbljavanja Vojvodine (pobosancivanja), a rezultati su vidljivi svakodnevno. Svi koji pricaju o 70-80% Srba u Vojvodini, trebali bi da prouce popise pre satrapa iz Pozarevca (imali smo, jako tanku vecinu). Uzeti samo Suboticu za primer, 15-20% Srba, a danas sve izbeglice i dodjosi na vlasti. Koliko je proterano Madjara, Hrvatata i ostalih? U nasilnim mobilizacijama Madjari su bili pozivani mnogo cesce od Srba, otud i egzodus istih itd, itd, itd. U to ime ziveli i sretan povratak u srednji vek.

MS

pre 18 godina

U Vojvodini su stvarno ugrožena nacionalna prava jedino Srba, i to ne samo poslednjih 15, već 60 godina, još od vremena "nacionalnih ključeva", čija sam i sam, kao Srbin bio žrtva, jer u kadrovskoj politici tada je najbolje bilo biti Madjar, Slovak, Rusin , Hrvat .., a danas cilj ove evropske ujdurme je da se vrati vreme kada su Srbi bili građani IV reda (1945-1990).

ondrej pastijuk,vrbas

pre 18 godina

Molio bih da o temi ugrozenosti manjina govore predstavnici manjinskih naroda. Ja kao Ukrajinac jako dobro znam da i na ulici i u skoli i u preduzecima u sluzbama lebdi neka nelagodnost prema nama. 1991.godine su nama u Vrbasu govorili "Vi ste ustase ... selite se u Hrvatsku". Zamerano je Madjarima i Rusino-ukrajincima sto pricaju na svom jeziku. Svaka cast Djindjicu, Canku, DS i LSV ali je u ovoj zemlji vazeca matrica radikalskog nacionalistickog razmisljanja.
Umereni Srbi cute, ne prihvataju odnos koji postoji prema nama, ali cute. Evropski parlament mora u Vojvodinu poslati misiju koja mora uticati na smirivanje situacije.

Građanin Voše

pre 18 godina

Dokle god ima ovakvih kao ovaj komentator "bato", dotle će i Vošini građani trpeti teror.
Ja sam pripadnik jednog manjinskog naroda u Vojvodini (moji preci su se doselili ovde pre četiri veka, mada to ne smatram preterano bitnom činjenicom) i odgovorno tvrdim da u Vojvodini postoji međunacionalna netolerancija i, verujte mi, to je najblaža reč koju mogu da upotrebim za ono što se ovde dešava. Ne radi se samo o Mađarima, jer su svi na udaru, a mediji u Srbiji uopšte ne izveštavaju o tome, pa čak ni B92.
- Na sve više zidova u centrima gradova stoji "Srbija Srbima" ili "Mađari (Hrvati, Slovaci...) napolje" i slično.
- Decu u osnovnoj školi odvajaju, u većini škola veronauku uče samo deca pravoslavne veroispovesti (lično sam protiv bilo čije veronauke u državnoj školi).
- Pripadnici manjina se maltretiraju na javnim mestima, a za sve postoji izgovor tipa "pusti ga", "vidiš da su pijani", "šala (!!!)"...
- Policija ne samo da ne sprečava ovakve slučajeve već često i sama učestvuje u njima. Dodao bih da u svakoj mešovitoj sredini imate komandira policijske stanice koji je po defaultu Srbin i to po mogućstvu sa nekog od bivših ratom zahvaćenih područja, koji ne može ni da smisli bilo koga ko nije Srbin.
- Srpska radikalna stranka javno podstiče i organizuje napade na manjine.

Vojvodino šta si dočekala!

SM

pre 18 godina

Pa i ja se najezim kada pomislim da u pola Vojvodine vladaju radikali. Jesu oni manje vise demokratski izabrani, ali rec je previse cesto (cast retkim izuzetcima) o ljudima koji su koliko do juce propagirali mrznju prema svemu nesrpskom. Sada ja kao treba da im poverujem da su se preko noci promenili?
Mogu se oni zavitlavati po skupstini i opstinskim odborima, ali Evropa takvima jednostavno ne veruje. Stanje po Vojvodini trenutno nije lose, ali se oseca konstantni pritisak, ljudi su se nagledali prethodnih decenija kojecega, i strah je potpuno opravdan. Da li mozda treba sacekati da pocnu ljude odvoditi iz kuca pre nego sto pocnemo raditi na kreiranju pozitivnije atmosfere? Istini za volju, nisam ubedjen ni da ce neka rezolucija iz Brisela promeniti ista, ali bar salju signale da se ne zafrkavamo vise sa sovinizmom.

Dejan

pre 18 godina

Ma ljudi, mozemo se mi busati u grudi da manjine tamo imaju veca prava nego po mnogim regijama Evrope (cesto potpuno tacno), ali prosta je cinjenica da smo ponasanjem prethodnih deceniju, dve (potpuno opravdano) izgubili svako poverenje sveta u nasu iskrenost. Proci ce jos mnogo vremena pre nego sto se imidz o Srbima koji proganjaju sve nesrpsko izbrise. Ako je Nemcima trebalo mnogo decenija da skinu ljagu sa svojih nedela, nama ce, ma koliko ni blizu nismo zla pocinili kao oni, trebati jos i vise uz poslovicnu Balkansku spretnost.

Marko, BA

pre 18 godina

Kada srbijanska vlast IGNORISE probleme koji se nagomilavaju u Srbiji, i Vojvodini, normalno je da onda i reakcije budu takve kakve su. Bojim se da ce to biti shvaceno kao i uvek prekasno. Ako Srbija ne zeli da se odrekne svojih principa iz SM perioda, a aktuelna politika i dalje podstice primitivizam i antievropsku politiku, treba i da podnese tu cenu. Trebalo bi se povremeno zapitati, zasto svi beze iz srbijanskog zagrajaja. Resenje je u finansijskoj i organizacionoj decentralizaciji Srbije, pa onda ni danasnja politika nebi imala takav primitivan lik, niti bi njene posledice bile toliko iritantne i na lokalu i u svetu. Ako se to ne shvati, Vojvodina ce biti sve dalja od Srbije, sto je u ovim okolnostima, kontinuiteta jedne centralisticke kleronacionalisticke politike, i prirodno.

Srba

pre 18 godina

Poreklom sam iz Vojvodine. Najblize selo mom je vecinski Madjarsko po nacionalnoj strukturi. Njiva do nase je u valsnistvu Madjara. Nikada nije negovano bratstvo i jedninstvo Srba i Madjara , ali se isto tako ne secam se da je ikada bilo problema i konflikata na nacionalnoj osnovi. Postojalo je samo snazno uzajamno postovanje. Cak su i jedni i drugi , pouceni istorijom izrazito vodili racuna da medjunacionalni odnosi budu sto bolji.

Jedna Beogradjanka iz Nemacke

pre 18 godina

Moja mama je iz Banata, preci i Nemci i Rumuni i Madjari, ko se gde zatekao pre par decenija! A tatini "nasilno" doseljeni posle II sv rata iz Vranja u Backu! Zato sam valjda uvek dozivljavala Vojvodinu kao zemlju svih i bilo bi mi jako zao da to svakakvi nacionalisti i velikosrbi rasture, zarad cega? Nadam se da ce ova nasa vlada reagovati na vreme i na pravi nacin, jer zelim da to i dalje bude moja zemlja, a svi mozemo da zivimo zajedno ako hocemo!

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Srbija mora odgovoriti Evropskoj zajednici na ovo sto se dogadja u Vojvodini. Evropski politicari nisu gradjani Vojvodine kojima je lako bacati pesak u oci - oni traze cinjenice a ne lazi! Srbijanske vlasti moraju prihvatiti norme i pravila Evrope ukoliko zele njenu pomoc. U protivnom sledi izolacija. Isto se dogadjalo jos i 1918, tako da svi vec znaju scenario, a ovaj put to vise ne prolazi!!!

Branko, USA

pre 18 godina

Problem Vojvodine je u jako velikom broju izbeglica koji se tu doselio posle drugog svetskog rata i ovog poslednjeg. Demografska slika se jako prominila i Srbi su sada 70-80 % stanovnistva. Zalim sto se dogadja to sto se dogadja ali tretman Srba u Hravtskoj i Madjarskoj je mnogo gori. Pa ne moze Kostunica ili Tadic da govori Madjarski da bi se u Subotici Madjari osecali spokojno. Svakako treba reagovati pozvati EU posmatrace ako i treba ali sve je ovo naduvamo. Zao mi je braco ali Vojvodina je u Srbiji tu otcepljenje moze da trazi samo 20 % stanovnistva, pa se polako naviknite da zivite u Srbiji. Verujte polozaj vam je mnog, mnogo bolji negoli Afro-Amerikanaca na primer...

Sremac

pre 18 godina

MOzda ima istine u ovoj prici o netoleranciji na severu Vojvodine, ali zivot u Sremskoj Mitrovici je, cini mi se, sasvim normalan. Sef policije jeste Srbin, ali s obzirom da su Srbi u ogromnoj vecini, matematicki sanse i jesu najvece da to i bude neko od Srba. U mom komsiluku ima i Madjara i Rusina i Rumuna i Hrvata... . ne sme biti opravdanje za bilo kakav incident, pa makar to bio i grafit na zidu! Btw, u Sr. Mitrovici je bilo i grafita tipa 'Hravtska do Zemuna', 'Srijemska Mitrovica' itd...
Odrastao sam u vecinsko srpskom, ali i multietnickom okruzenju. I bez obzira na prava manjina, smatram da je sramota da svi oni ne znaju srpski jezik. Kako sutra da popune formulare u opstini, kako da se sporazumeju na ulici i sl. Na kraju, zive u Srbiji i treba da znaju jezik vecine, s tim da im niko ne osporava ucenje svog maternjeg jezika, negovanje kulture i obicaja itd.
Sto se tice veronauke, ko nece da mu dete ide na te casove, ne mora...
I da, to sto mi neke likove koji ispisu budalastine na zidu na zivamo budalama, pijandurama i narkomanima, to nas normalne ipak distancira od svake netolerancije, a neka svako ko se oseti ugrozenim kaze to javno, a ja cu ga licno podrzati da se do istine dodje, ako nista drugo, onda bar zbog nekoliko porodica - mojih prijatelja, koji slave u kuci dva bozica i dva uskrsa...

bacvanin

pre 18 godina

E, daklem, docekali smo da se i o "vojvodjanskim" stvarima deklamuje u EU, sto, naravno, ne odgovara "sedamdesetoprocentnom srpskom" stanovnistvu Vojvodine, uze Srbije, pa ni izbeglicama iz Hrvatske, Bosne i Kosova, koji su, uzgred, planski naseljavani u Vojvodini.
(Kako planski? Pa, gospoda radikali pobede u Novom Sadu a ne i u Beogradu).
Kao da se zaboravlja da je u svoje vreme trazena autonomija Srba u Hrvatskoj, pa osnovana republika u republici BiH, a na kraju proterano stotine hiljada na jugu Srbije.
To, jelte, sve moze, ali autonomija Vojvodine, koja je oduzeta '89. od Zlobe, ne moze.
I sta sad? Neko moze, a neko ne moze, a??
Razmislite, zar nije bolje u blizini imati AP Vojvodinu, nego Republiku Kosovo???

peko

pre 18 godina

Nisam primetio da i jedna drzava kroz koju sam proputovao u zadnjih 40 godina ima nazive mesta na dva ili vise jezika. Takodje nisam nikada boravio u zemlji koja ima toliko etnickih zajednica sa toliko prava kao sto je Vojvodina. Ali, i ovde se radi o dvostrukim standardima. I zbog takvih standarda popularnost radikala raste nazalost. Zasto Srbi treba da plate vecu cenu zbog Milosevica nego Nemci zbog Hitlera?

Loptu na zemlju

pre 18 godina

Po pristupu Parlamenta, cini se da je rec o klasicnom lobiranju u korist pro-madjarskih teza u Vojvodini; Takav pristup je legitiman, tako se to radi. Cifre koje ce Ljajic izneti su bitne ali nece biti presudne. Izgleda mi bitnije da Srbija ima svoj "kokus" kako to Ameri kazu, u Evropskom parlamentu iako je to spojeno s magicnom reci "novac". A najbitnije je ne zaboraviti da se ljudi u Vojvodini dobro slazu i ne ostaviti otvorena vrata mrznji.

Lala Austrougar

pre 18 godina

U vreme kada je Srbija okupirala Vojvodinu 1918 Srba je bilo isto koliko i Hrvata. Najvise je bilo Nemaca (30%) zatim Madjdara 25 % a Srba i Hrvata oko 15-16%. Kontinuriana Srbizacija Vojvodine traje sve do danas kada Nemaca ima manje od 1% a Srba preko 75%. Nemojte mi reci da je to rezultat prirodnog toka stvari. U Vojvodini su ugrozene ne samo manjine vec i Srbi starosedeoci i to od strane Srba izbeglica koje je Milosevic naselio '90-tih. Znate li koliko slucajeva prebijanja je bilo kada su Srbi izbeglice pretukli Srbe starosedeoce? O tome se ne prica jer ne odgovara vlastima u Beogradu ali to ne znaci da takve stvari ne postoje.

Gunar Knob

pre 18 godina

Odlicno izabran trenutak od strane EU!!

Razvacenje fronta jer Srbija nece imati snage da se nosi sa pregovorima na Kosovu i u Vojvodini. Jendo mora da izgubi!

Kakva prava, kakvi barkraci? Pa, ako i ima tih igreda, kada su se desili? Juce?
Zasto je ta ista EU cekala tako dugo i izbrala bas ovaj trenutak?

Kanadjanin vec 10 godina

pre 18 godina

Secam se da sam jos kao klinac bio u novosadksim autobosima mrko gledan kada bih se vracao iz skole i sa drugarima pricao na madjarskom. Naravno, nije mi se to desavalo svaki dan. Da me ne razumete pogresno. Uostalom neka se javi Srbi koji su ucili u osnovnoj skoli madjarski fakultativno. Sada bi im sigurno dobro dosao. Sto Srbi mogu sebi da urade zbog svoje nepismenosti e straha od "drugog" to ne mogu ni Svabe ni ostali da im urade.

vladaNS

pre 18 godina

Pa kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, juce su me na Trgu Slobode posle pobede fudbalera koliko sam uspeo da cujem u pesmama zaklali jedno 8-9 puta sa sve salatom...

lala

pre 18 godina

Mi stvarno brzo zaboravljamo. U bliskoj proslosti su se neki, koji nazivaju sebe politicarima, igrali sa medjunaconalnim odnosima, pa smo videli sta se sve izdesavalo! Sada opet neki, koji se takodje predstavljaju kao politicari, zele da se igraju sa istim tim stvarima. Ako je to neka "politicka borba", onda se,gospodo samozvani politicari, igrajte sa drugim politicarima, a ne sa obicnim ljudima koje je vrlo lako upaliti. Takva vatra ne gasi se tako lako. Bojim se da ste amateri da bi se toga igrali!

Autonomas

pre 18 godina

Nazalost o problemima bivse SFRJ diskutuju svi osim oni koji su aktivni akteri...
Stanje u Vojvodini nije blistavo kao sto nije i u Uzoj Srbiji (UZAS-u), a ni na Kosovu.
Najcesci pristup resavanju problema je ignoratna nonsalantnost i nepriznavanje da problema uopste ima. Stvari ce se resiti, a da li cemo mi sami ucestvovati u resenju zavisi od toga da li ce se svaki pojedinac koji zivi na nasim prostorima otrezniti, bataliti mastarija i aracionalnog, izabrati lidere koji imaju bar nekakav plan...

paky

pre 18 godina

Ma ljudi, pogledajte samo "navijanje" protiv Bosne, pa razmislite kako to izgleda pripadniku nacionalne manjine. Pogotovo kada posle pobede sve komšije počnu da pucaju (znači imaju oružje) i šenluče sve u šesnajs'. Ne mora niko nikoga direktno da napadne, ali, pevaju se nacističke pesme, alkohol... I sada, neka neki Mađari prođu kroz tu rulju na putu kući. Ne kažem da će se nešto desiti, ali... ko će da se lično potpiše da sigurno neće. Ili neka ćute i glupo se smeše dok prolaze kroz rulju, ili neka sačekaju jedno 4 sata pa onda komotno, ili okolo... Ili neka njih dva Mađara sasvim neobavezno šetaju na ulici pričaju srpski. Ma daj! A gde je tu osnovno ljudsko pravo kad moraš da ćutiš na ulici, ili ideš okolo, ili da otpadaš negde par sati dok prolaz ne bude "bezbedan"? E, sad, to su navijači, fudbal je to, slavlje...slažem se, ali! OK, desi se jedna takva situacija, pa druga, neka slična, povodom izbora, pa treća, povodom nekog istorijskog događaja, pa tako 15 godina svakih par nedelja... a strah u čoveku raste! A što bi rekao master Yoda, strah vodi u bes, bes vodi u mržnju, mržnja vodi u patnju. A iskreno, Srbi jako vole kad ih se drugi boje. Tako se ponašamo međusobno jedni prema drugima, tako se ponašamo kao grupa prema trećima (bilo kojim trećima). Dosta mi je više straha i muka mi je od straha. Rađa u meni bes! A kao Vojvođanin, zaista imam utisak da je izvor straha negde južnije.

aleksandra

pre 18 godina

Potpuno je besmisleno diskutovati o autonomiji Vojvodine, makar trenutno. Prava manjina naravno trebaju da se postuju i sigurna sam da se postuju u onoj mjeri u kojoj se postuju u Hrvatskoj npr. mozda cak i vise. Medjutim ne treba zaboraviti gdje ima dima da ima i vatre i da ce nakon otcjepljenja, skoro evidentnog na zalost, Crne Gore i siroke, presiroke uslovne nezavisnosti Kosova, doci na red pitanje Vojovdine. RS ´necu u ovom kontekstu da spominjem jer nije u drzavnoj nadleznosti Srbije. Dakle pamet u glavu i nemojmo se praviti ludi da u Vojvodini nema problema, jer zatvaranje ociju ce nas samo dovesti do toga da cak ni Vojvodina jednog divnog dana nece vise htjetji da bude dio Srbije.

Grunf

pre 18 godina

Dovoljno je da prodjete Banatom pa cete videti da je SVAKI natpis naseljenog mesta na Madjarskom jeziku SISTEMATSKI prefarban crnim sprejom.
Niko o tome ne govori u SCG, pa se nemojte iscudjavati sto se raspravlja o stanju u Vojvodini.

bato

pre 18 godina

Manjinska prava, demokratija etc. nema nista od toga, to su samo parole. Cilj je da se odvoji Vojvodina od Srbije prikljuci EU a onda poveze sa Madjarskom i Austrijom u nekadasnju austro-ugarsku monarhiju u slucaju pucanja EU sto ce se najverovatnije desiti.

Misa

pre 18 godina

Kakva je sad ovo prica? Zvuci dobro poznato kad su nasi prostori u pitanju, i moram da kazem nesto se krije iza svega. U pravu je Predsednik Tadic kad kaze da ce 2006 biti teska za Srbiju, mnogo toga ce biti resavano i cini mi se uglavnom na nasu stetu.

milan

pre 18 godina

Činjenica je da ne postoji organizovano ili institucionalno maltretiranje pripadnika manjina, ali da ima pojedinačnih incidenata i provokacija od strane pripadnika nekih desničarskih grupa i stranaka.
Pored toga tu su i razni problematični likovi i siledžije kojima ne treba neki veliki povod da nekog napadnu. Ako je žrtva Srbin, onda mu obično 'mamu komunističku' ili 'izdajničku', a kada je žrtva pripadnik manjina onda ne mora ni toliko da napreže vijuge pa su uvrede na nacionalnoj osnovi.

Pedja

pre 18 godina

Vojvodina ce uvek biti U sastavu Srbije, 70 posto Srba zivi tamo. Autonomija postoji i mislim da se u potpunosti postuju ljudska prava. Srbi katastrofiraju previse nad svojom sudbinom i svi nesto mislimo da neko hoce da nas rasturi ili neznam ni ja sta. Srbiji je ipak potreban HARIZMATICAN demokratski lider, cvrste ruke. Ja sve mislim da je realna situacija nije ni priblizno toliko strasna vec da svojim malim samopouzdanjem pravimo los imidz samim sebi. Moj najbolji drug je Madjar, drugarica je Hrvatica, ja sam Srbin. Dakle, Srbija je u Vojvodini i Vojvodina je u Srbiji, kao i sumadija kao i sandzak itd...

GuC

pre 18 godina

Na zalost, iako su podaci koje ce SCG predociti EU Parlamentu verovatno tacni, razlozi za donosenje rezolucije su drugi. Dragi moji, hteli ste rat, hteli ste etnicku Srbiju Srbima, hteli ste da vam radikali upravljaju zivotima, decom...evo,stizu racuni na naplatu, na zalost, posle 15 godina od pocetka rata, MI CEMO SADA PLATITI ZA SVE! Nece biti kriv Labus ili Tadic, pri cemu ne mislim mnogo dobro o njima, jednostavno ono sto ste VI zakuvali dok ste bacali cvece na tenkove, sada cemo SVI jesti. A da je situacija u vazduhu odvratna, jeste, kao sto vam lepo pisu komentatori iz Vojvodine.Niko nece moci da spreci posledice uzasnog vremena Milosevica i Seselja, svako ko to bude obecavao LAZE!

Lala socijal demokrata

pre 18 godina

Vojvodina je evropska regija i Evropski parlamen je zabrinut za most izmedju EU zaostale Srbije. Prava autonomija Vojvodine je znatan korak blize EU. Bitan korak napred ka Eu je da vojvodjanski novci ostaju u Vojvodini za njenu obnovu i usaglasavanje sa EU standardima. Mora raskrstiti sa svim SM tekovinama. Njegove tekovine nisu nista dobro doprinele. U Vojvodini zivi mnogo naroda koji su nekad u AP Vojvodini bili jednaki po pravima slobodama i obavezama. Oduzimanjem autonomije mnogo je izgubljeno sa Vojvodjanske tacke gledista . Svi su u Vojvodini ekonomsko politicki ugrozrni zbog aktuelnog SM kursa. Dobijanjem autonomije Vojvodina ostaje uz Srbiju kao i obaveze prema saveznoj kasi SCG Nismo mi protiv Srbije vec gledamo sopstvenu racunicu i polazemo pravo da raspolazemo plodovima sopstvenog rada i plodovima nase Vojvodine i novcima od naseg rada i Vojvodjanskih plodova. Srbija moze najbrze ijedino preko Vojvodine u EU.

Maki

pre 18 godina

U svakom slucaju tu situaciju sa Vojvodinom ne treba podcenjivati, i treba angazovati maksimalno strucan tim da: a) reaguje brzo i profesionalno na svaki incident i rasvetli krivce i motivaciju i b) profesionalno reprezentuje zemlju u medjunarodnoj zajednici po tom pitanju. Madjarska je vrlo mocna zemlja u regionu, svaki, makar i minimalni incident prema bilo kome ko je Madjar se registruje, prikazuje u medijima, govori o tome, itd. Tako da mozemo da budemo sigurni da ce sve sto moze da bude iskorisceno protiv Srbije kao drzave biti zaista i iskorisceno. To je cinjenica, i ako budemo negirali i prenebregavali diskusiju o tome, to ce po Srbiju svakako da izadje na lose. Nije to samo pitanje onoga sto se aktuelno desava vec je pitanje i kako se ti dogadjaji preplicu sa kvalifikacijom koju Srbija dobija u vezi s tim. Srbija jednostavno mora da radi na svojoj medjunacionalnoj i internacionalnoj politici. Svaka zemlja u Evropi se time bavi, i zaposljava sposobne ljude da rade na tome, a ne poteze pusku da resi probleme, kao sto smo mi praktikovali u novijoj istoriji.

stakleno zvono

pre 18 godina

Srbija se toliko izolirala od vanjskog svijeta u zadnjih 15 godina da je sve iznenadjuje. Vi niste niti svjesni koliko se u Srbiji krše ljudska prava, koliko su niska prava manjina i koliko je Srbija zadojena nacionalizmom i šovinizmom i uopće zaostala u društvenom razvoju. Možda ja najbolji primjer najava CG o referendumu - čim se to dogodilo počela je paljba i po drugom oku u glavi. Dokle tako? Umjesto da konstantno pričate o svjetskim zavjerama protiv Srba i glumite vječne žrtve pogledajte se u oči, pometite ispred svog dvorišta i okrenite se civilizacijskim vrijednostima. Svijet u kojem živimo nije savršen, ali je mnogo ljepši i bolji od zamagljenog staklenog zvona pod kojem su se Srbi stisnuli.

think about

pre 18 godina

Institucionalni nemar je uzrok tih pojava. Ja se slazem da nema sustinskih krsenja prava, ali svako krsenje prava (cak i onog najmanjeg), ne sme biti ignorsano od strane vlasti i policije. Dugacak je to posao... Eto vam dokaz da su radikali (i ostali siledzije) IZDAJNICI NACIONALNOG INTERESA!

Novosadjanin

pre 18 godina

Ma sta mi pricali i ma kako se vadili stanje nije dobro i mnogo je medjunacionalnih izgreda a vecina se ne prijavljuje jer se ljudi boje da ce im posle toga biti jos gore. Nazalost u ovoj zemlji radikali umesto da budu zabranjeni i da im se sudi osvajaju vlast a oni uz nacionalisticku demagogiju izazivaju nacionalnu netrpeljivost. Pogresno je da se mi sad vadimo da su u pitanju izgredi pijanih mladica to niko nece prihvatiti.

Topličanin Milan

pre 18 godina

Evo još jedne šanse da "savest ove nacije" ispljuje po Srbiji. Evo još jedne mogučnosti da se Sloba i Srbi okrive za sve ratove i sva etnička čišćenja na ovim prostorima. Kao rezultat i dokaz tih tvrdnji i "srpske hegemonije" postoje stotine hiljada srpskih izbeglica. Kao rezultat "osvajackih ratova" Srbije, stvorene su nove drzave, nasi susedi, tipicne monoetničke države. Imam utisak da se u sredstvima javnog informisanja namerno forsiraju mišljenja koja, kao, kroz nevažna naglabanja, ovom narodu unapred odredjuju i nabaciju krivicu. Za sve i svašta. Koja to prava Madjari nemaju ? Pa retko koji Madjar iz Sente, Kanjiže ili bilo kog drugog mesta pored granice zna srpski. Da li Srbi u Madjarskoj, u bilo kojoj instituciji, mogu da se obrate na svom, maternjem, srpskom jeziku ? To bi bilo nezamislivo. Zašto naši "ugledni" predstavnici nemaju "mandat" da iznesu istinu. Zašto ćute ? Da li se osećaju dužnima pred svojim dojučerašnjim finansijerima. O kojima sada, u svojim memoarima, pišu sa nostalgijom.

SVD

pre 18 godina

Precrtavanje napisa sam video u Belgiji pre mnogo godina, pa se Belgija nije raspala. Nije merilo ravnopravnosti odsustvo precrtavanja napisa ili nepostojanje incidenata. Mislim da treba da se preispitamo, ne toliko zbog postojećeg problema, koliko zbog jake pozicije Radikala u Vojvodini. Dokle god imaju Radikali tako jaku poziciju, Srbija će biti slaba u Evropskim očima. To je kao da je Le Pen ojačao u Francuskoj. Nije problem u postojanju Radikala ili Socijalista, jer takvih mora da bude u demokratkom društvu, nego u njihovoj snazi, odnosno u procentu glasova koji oni nose. O tome odlučuje samo narod, nikakve zabrane ili nezakonite mere ne mogu da razreše situaciju. Samo prosvećivanje i otvaranje su najveći neprijatelji ekstremista.

Autonomas-Srbin

pre 18 godina

To je rezultat posrbljavanja Vojvodine (pobosancivanja), a rezultati su vidljivi svakodnevno. Svi koji pricaju o 70-80% Srba u Vojvodini, trebali bi da prouce popise pre satrapa iz Pozarevca (imali smo, jako tanku vecinu). Uzeti samo Suboticu za primer, 15-20% Srba, a danas sve izbeglice i dodjosi na vlasti. Koliko je proterano Madjara, Hrvatata i ostalih? U nasilnim mobilizacijama Madjari su bili pozivani mnogo cesce od Srba, otud i egzodus istih itd, itd, itd. U to ime ziveli i sretan povratak u srednji vek.

MS

pre 18 godina

U Vojvodini su stvarno ugrožena nacionalna prava jedino Srba, i to ne samo poslednjih 15, već 60 godina, još od vremena "nacionalnih ključeva", čija sam i sam, kao Srbin bio žrtva, jer u kadrovskoj politici tada je najbolje bilo biti Madjar, Slovak, Rusin , Hrvat .., a danas cilj ove evropske ujdurme je da se vrati vreme kada su Srbi bili građani IV reda (1945-1990).

ondrej pastijuk,vrbas

pre 18 godina

Molio bih da o temi ugrozenosti manjina govore predstavnici manjinskih naroda. Ja kao Ukrajinac jako dobro znam da i na ulici i u skoli i u preduzecima u sluzbama lebdi neka nelagodnost prema nama. 1991.godine su nama u Vrbasu govorili "Vi ste ustase ... selite se u Hrvatsku". Zamerano je Madjarima i Rusino-ukrajincima sto pricaju na svom jeziku. Svaka cast Djindjicu, Canku, DS i LSV ali je u ovoj zemlji vazeca matrica radikalskog nacionalistickog razmisljanja.
Umereni Srbi cute, ne prihvataju odnos koji postoji prema nama, ali cute. Evropski parlament mora u Vojvodinu poslati misiju koja mora uticati na smirivanje situacije.

Građanin Voše

pre 18 godina

Dokle god ima ovakvih kao ovaj komentator "bato", dotle će i Vošini građani trpeti teror.
Ja sam pripadnik jednog manjinskog naroda u Vojvodini (moji preci su se doselili ovde pre četiri veka, mada to ne smatram preterano bitnom činjenicom) i odgovorno tvrdim da u Vojvodini postoji međunacionalna netolerancija i, verujte mi, to je najblaža reč koju mogu da upotrebim za ono što se ovde dešava. Ne radi se samo o Mađarima, jer su svi na udaru, a mediji u Srbiji uopšte ne izveštavaju o tome, pa čak ni B92.
- Na sve više zidova u centrima gradova stoji "Srbija Srbima" ili "Mađari (Hrvati, Slovaci...) napolje" i slično.
- Decu u osnovnoj školi odvajaju, u većini škola veronauku uče samo deca pravoslavne veroispovesti (lično sam protiv bilo čije veronauke u državnoj školi).
- Pripadnici manjina se maltretiraju na javnim mestima, a za sve postoji izgovor tipa "pusti ga", "vidiš da su pijani", "šala (!!!)"...
- Policija ne samo da ne sprečava ovakve slučajeve već često i sama učestvuje u njima. Dodao bih da u svakoj mešovitoj sredini imate komandira policijske stanice koji je po defaultu Srbin i to po mogućstvu sa nekog od bivših ratom zahvaćenih područja, koji ne može ni da smisli bilo koga ko nije Srbin.
- Srpska radikalna stranka javno podstiče i organizuje napade na manjine.

Vojvodino šta si dočekala!

SM

pre 18 godina

Pa i ja se najezim kada pomislim da u pola Vojvodine vladaju radikali. Jesu oni manje vise demokratski izabrani, ali rec je previse cesto (cast retkim izuzetcima) o ljudima koji su koliko do juce propagirali mrznju prema svemu nesrpskom. Sada ja kao treba da im poverujem da su se preko noci promenili?
Mogu se oni zavitlavati po skupstini i opstinskim odborima, ali Evropa takvima jednostavno ne veruje. Stanje po Vojvodini trenutno nije lose, ali se oseca konstantni pritisak, ljudi su se nagledali prethodnih decenija kojecega, i strah je potpuno opravdan. Da li mozda treba sacekati da pocnu ljude odvoditi iz kuca pre nego sto pocnemo raditi na kreiranju pozitivnije atmosfere? Istini za volju, nisam ubedjen ni da ce neka rezolucija iz Brisela promeniti ista, ali bar salju signale da se ne zafrkavamo vise sa sovinizmom.

Dejan

pre 18 godina

Ma ljudi, mozemo se mi busati u grudi da manjine tamo imaju veca prava nego po mnogim regijama Evrope (cesto potpuno tacno), ali prosta je cinjenica da smo ponasanjem prethodnih deceniju, dve (potpuno opravdano) izgubili svako poverenje sveta u nasu iskrenost. Proci ce jos mnogo vremena pre nego sto se imidz o Srbima koji proganjaju sve nesrpsko izbrise. Ako je Nemcima trebalo mnogo decenija da skinu ljagu sa svojih nedela, nama ce, ma koliko ni blizu nismo zla pocinili kao oni, trebati jos i vise uz poslovicnu Balkansku spretnost.

Marko, BA

pre 18 godina

Kada srbijanska vlast IGNORISE probleme koji se nagomilavaju u Srbiji, i Vojvodini, normalno je da onda i reakcije budu takve kakve su. Bojim se da ce to biti shvaceno kao i uvek prekasno. Ako Srbija ne zeli da se odrekne svojih principa iz SM perioda, a aktuelna politika i dalje podstice primitivizam i antievropsku politiku, treba i da podnese tu cenu. Trebalo bi se povremeno zapitati, zasto svi beze iz srbijanskog zagrajaja. Resenje je u finansijskoj i organizacionoj decentralizaciji Srbije, pa onda ni danasnja politika nebi imala takav primitivan lik, niti bi njene posledice bile toliko iritantne i na lokalu i u svetu. Ako se to ne shvati, Vojvodina ce biti sve dalja od Srbije, sto je u ovim okolnostima, kontinuiteta jedne centralisticke kleronacionalisticke politike, i prirodno.

Srba

pre 18 godina

Poreklom sam iz Vojvodine. Najblize selo mom je vecinski Madjarsko po nacionalnoj strukturi. Njiva do nase je u valsnistvu Madjara. Nikada nije negovano bratstvo i jedninstvo Srba i Madjara , ali se isto tako ne secam se da je ikada bilo problema i konflikata na nacionalnoj osnovi. Postojalo je samo snazno uzajamno postovanje. Cak su i jedni i drugi , pouceni istorijom izrazito vodili racuna da medjunacionalni odnosi budu sto bolji.

Jedna Beogradjanka iz Nemacke

pre 18 godina

Moja mama je iz Banata, preci i Nemci i Rumuni i Madjari, ko se gde zatekao pre par decenija! A tatini "nasilno" doseljeni posle II sv rata iz Vranja u Backu! Zato sam valjda uvek dozivljavala Vojvodinu kao zemlju svih i bilo bi mi jako zao da to svakakvi nacionalisti i velikosrbi rasture, zarad cega? Nadam se da ce ova nasa vlada reagovati na vreme i na pravi nacin, jer zelim da to i dalje bude moja zemlja, a svi mozemo da zivimo zajedno ako hocemo!

Mika, Pancevo

pre 18 godina

Srbija mora odgovoriti Evropskoj zajednici na ovo sto se dogadja u Vojvodini. Evropski politicari nisu gradjani Vojvodine kojima je lako bacati pesak u oci - oni traze cinjenice a ne lazi! Srbijanske vlasti moraju prihvatiti norme i pravila Evrope ukoliko zele njenu pomoc. U protivnom sledi izolacija. Isto se dogadjalo jos i 1918, tako da svi vec znaju scenario, a ovaj put to vise ne prolazi!!!

Branko, USA

pre 18 godina

Problem Vojvodine je u jako velikom broju izbeglica koji se tu doselio posle drugog svetskog rata i ovog poslednjeg. Demografska slika se jako prominila i Srbi su sada 70-80 % stanovnistva. Zalim sto se dogadja to sto se dogadja ali tretman Srba u Hravtskoj i Madjarskoj je mnogo gori. Pa ne moze Kostunica ili Tadic da govori Madjarski da bi se u Subotici Madjari osecali spokojno. Svakako treba reagovati pozvati EU posmatrace ako i treba ali sve je ovo naduvamo. Zao mi je braco ali Vojvodina je u Srbiji tu otcepljenje moze da trazi samo 20 % stanovnistva, pa se polako naviknite da zivite u Srbiji. Verujte polozaj vam je mnog, mnogo bolji negoli Afro-Amerikanaca na primer...

Sremac

pre 18 godina

MOzda ima istine u ovoj prici o netoleranciji na severu Vojvodine, ali zivot u Sremskoj Mitrovici je, cini mi se, sasvim normalan. Sef policije jeste Srbin, ali s obzirom da su Srbi u ogromnoj vecini, matematicki sanse i jesu najvece da to i bude neko od Srba. U mom komsiluku ima i Madjara i Rusina i Rumuna i Hrvata... . ne sme biti opravdanje za bilo kakav incident, pa makar to bio i grafit na zidu! Btw, u Sr. Mitrovici je bilo i grafita tipa 'Hravtska do Zemuna', 'Srijemska Mitrovica' itd...
Odrastao sam u vecinsko srpskom, ali i multietnickom okruzenju. I bez obzira na prava manjina, smatram da je sramota da svi oni ne znaju srpski jezik. Kako sutra da popune formulare u opstini, kako da se sporazumeju na ulici i sl. Na kraju, zive u Srbiji i treba da znaju jezik vecine, s tim da im niko ne osporava ucenje svog maternjeg jezika, negovanje kulture i obicaja itd.
Sto se tice veronauke, ko nece da mu dete ide na te casove, ne mora...
I da, to sto mi neke likove koji ispisu budalastine na zidu na zivamo budalama, pijandurama i narkomanima, to nas normalne ipak distancira od svake netolerancije, a neka svako ko se oseti ugrozenim kaze to javno, a ja cu ga licno podrzati da se do istine dodje, ako nista drugo, onda bar zbog nekoliko porodica - mojih prijatelja, koji slave u kuci dva bozica i dva uskrsa...

bacvanin

pre 18 godina

E, daklem, docekali smo da se i o "vojvodjanskim" stvarima deklamuje u EU, sto, naravno, ne odgovara "sedamdesetoprocentnom srpskom" stanovnistvu Vojvodine, uze Srbije, pa ni izbeglicama iz Hrvatske, Bosne i Kosova, koji su, uzgred, planski naseljavani u Vojvodini.
(Kako planski? Pa, gospoda radikali pobede u Novom Sadu a ne i u Beogradu).
Kao da se zaboravlja da je u svoje vreme trazena autonomija Srba u Hrvatskoj, pa osnovana republika u republici BiH, a na kraju proterano stotine hiljada na jugu Srbije.
To, jelte, sve moze, ali autonomija Vojvodine, koja je oduzeta '89. od Zlobe, ne moze.
I sta sad? Neko moze, a neko ne moze, a??
Razmislite, zar nije bolje u blizini imati AP Vojvodinu, nego Republiku Kosovo???

peko

pre 18 godina

Nisam primetio da i jedna drzava kroz koju sam proputovao u zadnjih 40 godina ima nazive mesta na dva ili vise jezika. Takodje nisam nikada boravio u zemlji koja ima toliko etnickih zajednica sa toliko prava kao sto je Vojvodina. Ali, i ovde se radi o dvostrukim standardima. I zbog takvih standarda popularnost radikala raste nazalost. Zasto Srbi treba da plate vecu cenu zbog Milosevica nego Nemci zbog Hitlera?

Loptu na zemlju

pre 18 godina

Po pristupu Parlamenta, cini se da je rec o klasicnom lobiranju u korist pro-madjarskih teza u Vojvodini; Takav pristup je legitiman, tako se to radi. Cifre koje ce Ljajic izneti su bitne ali nece biti presudne. Izgleda mi bitnije da Srbija ima svoj "kokus" kako to Ameri kazu, u Evropskom parlamentu iako je to spojeno s magicnom reci "novac". A najbitnije je ne zaboraviti da se ljudi u Vojvodini dobro slazu i ne ostaviti otvorena vrata mrznji.

Lala Austrougar

pre 18 godina

U vreme kada je Srbija okupirala Vojvodinu 1918 Srba je bilo isto koliko i Hrvata. Najvise je bilo Nemaca (30%) zatim Madjdara 25 % a Srba i Hrvata oko 15-16%. Kontinuriana Srbizacija Vojvodine traje sve do danas kada Nemaca ima manje od 1% a Srba preko 75%. Nemojte mi reci da je to rezultat prirodnog toka stvari. U Vojvodini su ugrozene ne samo manjine vec i Srbi starosedeoci i to od strane Srba izbeglica koje je Milosevic naselio '90-tih. Znate li koliko slucajeva prebijanja je bilo kada su Srbi izbeglice pretukli Srbe starosedeoce? O tome se ne prica jer ne odgovara vlastima u Beogradu ali to ne znaci da takve stvari ne postoje.

Gunar Knob

pre 18 godina

Odlicno izabran trenutak od strane EU!!

Razvacenje fronta jer Srbija nece imati snage da se nosi sa pregovorima na Kosovu i u Vojvodini. Jendo mora da izgubi!

Kakva prava, kakvi barkraci? Pa, ako i ima tih igreda, kada su se desili? Juce?
Zasto je ta ista EU cekala tako dugo i izbrala bas ovaj trenutak?

Kanadjanin vec 10 godina

pre 18 godina

Secam se da sam jos kao klinac bio u novosadksim autobosima mrko gledan kada bih se vracao iz skole i sa drugarima pricao na madjarskom. Naravno, nije mi se to desavalo svaki dan. Da me ne razumete pogresno. Uostalom neka se javi Srbi koji su ucili u osnovnoj skoli madjarski fakultativno. Sada bi im sigurno dobro dosao. Sto Srbi mogu sebi da urade zbog svoje nepismenosti e straha od "drugog" to ne mogu ni Svabe ni ostali da im urade.

vladaNS

pre 18 godina

Pa kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, juce su me na Trgu Slobode posle pobede fudbalera koliko sam uspeo da cujem u pesmama zaklali jedno 8-9 puta sa sve salatom...

lala

pre 18 godina

Mi stvarno brzo zaboravljamo. U bliskoj proslosti su se neki, koji nazivaju sebe politicarima, igrali sa medjunaconalnim odnosima, pa smo videli sta se sve izdesavalo! Sada opet neki, koji se takodje predstavljaju kao politicari, zele da se igraju sa istim tim stvarima. Ako je to neka "politicka borba", onda se,gospodo samozvani politicari, igrajte sa drugim politicarima, a ne sa obicnim ljudima koje je vrlo lako upaliti. Takva vatra ne gasi se tako lako. Bojim se da ste amateri da bi se toga igrali!

Autonomas

pre 18 godina

Nazalost o problemima bivse SFRJ diskutuju svi osim oni koji su aktivni akteri...
Stanje u Vojvodini nije blistavo kao sto nije i u Uzoj Srbiji (UZAS-u), a ni na Kosovu.
Najcesci pristup resavanju problema je ignoratna nonsalantnost i nepriznavanje da problema uopste ima. Stvari ce se resiti, a da li cemo mi sami ucestvovati u resenju zavisi od toga da li ce se svaki pojedinac koji zivi na nasim prostorima otrezniti, bataliti mastarija i aracionalnog, izabrati lidere koji imaju bar nekakav plan...

paky

pre 18 godina

Ma ljudi, pogledajte samo "navijanje" protiv Bosne, pa razmislite kako to izgleda pripadniku nacionalne manjine. Pogotovo kada posle pobede sve komšije počnu da pucaju (znači imaju oružje) i šenluče sve u šesnajs'. Ne mora niko nikoga direktno da napadne, ali, pevaju se nacističke pesme, alkohol... I sada, neka neki Mađari prođu kroz tu rulju na putu kući. Ne kažem da će se nešto desiti, ali... ko će da se lično potpiše da sigurno neće. Ili neka ćute i glupo se smeše dok prolaze kroz rulju, ili neka sačekaju jedno 4 sata pa onda komotno, ili okolo... Ili neka njih dva Mađara sasvim neobavezno šetaju na ulici pričaju srpski. Ma daj! A gde je tu osnovno ljudsko pravo kad moraš da ćutiš na ulici, ili ideš okolo, ili da otpadaš negde par sati dok prolaz ne bude "bezbedan"? E, sad, to su navijači, fudbal je to, slavlje...slažem se, ali! OK, desi se jedna takva situacija, pa druga, neka slična, povodom izbora, pa treća, povodom nekog istorijskog događaja, pa tako 15 godina svakih par nedelja... a strah u čoveku raste! A što bi rekao master Yoda, strah vodi u bes, bes vodi u mržnju, mržnja vodi u patnju. A iskreno, Srbi jako vole kad ih se drugi boje. Tako se ponašamo međusobno jedni prema drugima, tako se ponašamo kao grupa prema trećima (bilo kojim trećima). Dosta mi je više straha i muka mi je od straha. Rađa u meni bes! A kao Vojvođanin, zaista imam utisak da je izvor straha negde južnije.

aleksandra

pre 18 godina

Potpuno je besmisleno diskutovati o autonomiji Vojvodine, makar trenutno. Prava manjina naravno trebaju da se postuju i sigurna sam da se postuju u onoj mjeri u kojoj se postuju u Hrvatskoj npr. mozda cak i vise. Medjutim ne treba zaboraviti gdje ima dima da ima i vatre i da ce nakon otcjepljenja, skoro evidentnog na zalost, Crne Gore i siroke, presiroke uslovne nezavisnosti Kosova, doci na red pitanje Vojovdine. RS ´necu u ovom kontekstu da spominjem jer nije u drzavnoj nadleznosti Srbije. Dakle pamet u glavu i nemojmo se praviti ludi da u Vojvodini nema problema, jer zatvaranje ociju ce nas samo dovesti do toga da cak ni Vojvodina jednog divnog dana nece vise htjetji da bude dio Srbije.