EU od sutra otvara granicu za srpske državljane

Savet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Srbija i Crna Gora.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2020.

15:46

EU od sutra otvara granicu za srpske državljane
Ilustracija: Depositphotos/ lightsource

Preporuke se temelje na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak "brzog odlučivanja", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Na spisku su još Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna. Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba. U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Češka je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemlja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru ”bez ograničenja”, odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, Nemačka bi tek trebalo da odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa ”dogovorene liste”.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: