Sporni čas na javnom servisu: Veličanje NDH, briga o čistoći jezika i "nametanje srpskih reči" VIDEO/FOTO

Sporni snimak nastave hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, emitovala je Radio-televizija Vojvodine, vojvođanski javni servis.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2020.

12:53

Default images

Радио телевизија Војводине, државни сервис, настава за 8ми разред ( вероватно мањине) фашизам у пуном цвату НДХ, чисти хрватски језик, , српска хегемонија, зли Срби и све у пакету....ужас....

Posted by Nebojsa Glisic on Wednesday, May 13, 2020
Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan načion i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH, kao i o tome da se, upravo u NDH, najpravilnije govorilo, prenosi Sputnjik.

U lekciji o hrvatskom jeziku iz udžbenika "Hrvatska krijesnica“, kaže se da su u vreme Kraljevine tadašnji jezikoslovci težili da poistovete srpski i hrvatski jezik. Međutim, uz to je i "objašnjeno“ da je vlast "nametala srpske reči i nazive“.

U okviru lekcije navedeno je i da se tokom NDH, "vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa“, te da su "uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne reči stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane su nove reči“.

Kritika nije pošteđena ni posleratna Jugoslavija. U lekciji je navedeno da je, iako su načelno jezici i pisma bili ravnopravni, "u SFRJ jačala politika unitarizma, a upravo je jezik postao sredstvo sprovođenja te politike“.

Takođe, navedeno je da je Novosadskim književnim dogovorom iz 1954. godine "nametnuta upotreba oba pisma (latinice i ćirilice) i isticanje složenog imena srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski“. Dodaje se i da se "u službenoj komunikaciji sve više počinje govoriti srpskim jezikom“.

Hvali se i sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće, što je naznaka buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: