Otkriven tajni dokument Brisela: Da li bi Evropa trebalo da strahuje?

Nemački list Špigl došao je u posed tajnog dokumenta koji je razrađen u službama Brisela, a u kojem se tvrdi da se može očekivati veliki talas migranata.

Izvor: B92, Veèernji.hr

Ponedeljak, 03.02.2020.

14:01

Otkriven tajni dokument Brisela: Da li bi Evropa trebalo da strahuje?
EPA-EFE/ ELIO DESIDERIO/ ilustracija

Migranti bi se prema Evropi uputili brodovima sa obala Libije.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u Libiji trenutno razbuktava rat, realno je očekivati da će sve više ljudi pokušati da pređe preko Sredozemlja do Evrope, prenosi Večernji list.

Uz izbeglice iz Libije, očekuje se i talas mnigranata iz ostalih afričkih zemalja.

Iz tog razloga, u dokumentu koji se pojavio, a koji su razradile službe zadužene za bezbednost spoljnih granica Evropske unije, tvrdi se da je što pre potrebno pokrenuti i pojačati patroliranje na Sredozemlju. Do početka 2019. godine bila je aktivna operacija Sofija, u okviru koje su brodovi ratnih mornarica zemalja EU patrolirali Sredozemljem. Ova operacija se tokom leta smanjila.

Sada bi trebalo pokrenuti slične operacije.

Libijska obalska straža u ovom trenutku kontroliše samo jednu trećinu obale ove zemlje. Ako se sigurnosna situacija u Libiji dodatno pogorša, a migranti masovnije krenu morskim putem prema severu, obalska straža biće potpuno nemoćna – piše u dokumentu.

U ovom slučaju Italija je najopterećenija. Ipak, teško je poverovati da bi se ratni brodovi zemalja EU mogli uskoro vratiti u prethodnu operaciju, jer je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka država članica EU. Italija i Austrija poručile su da neće glasati za takvu odluku, a tako misle i u Mađarskoj i Grčkoj. Inače, brodovi su prošle godine povučeni jer među državama članicama Unije nije postignut dogovor o tome ko će primati migrante koji u okviru akcije Sofija budu spaseni i dovedeni na područje Evropske unije, odnosno na područje Italije, koja je najbliža libijskoj obali. Samo proteklih nekoliko godina u okviru operacije spaseno je i dovedeno u Italiju oko 45.000 migranata koji su krenuli na put sa severnih obala Afrike, no Italija više ne želi da prima migrante u tolikom broju. Nemačka je pre nekog vremena ponudila da će primiti četvrtinu tako spasenih migranata, ali konačan dogovor ipak nije postignut, pa je akcija spasavanja i patroliranja obustavljena, a Italija je zatvorila svoje luke i pristaništa za migrante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: