"Verujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope"

Iako u većem delu Srbije pada kiša, a na planinama ima snega, koncentracija štetnih čestica i dalje je na visokom nivou.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

13:12

Ilustracija: Depositphotos/georgebravo

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za RTS da je promenom meteoroloških prilika otklonjena toplotna inverzija koja je, tokom dana, pri visokim temperaturama i vedrim noćima, održavala koncentraciju zagađujućih materija na visokom nivou.

"Vrlo važno je da je Vlada postavila problem zagađenja na najviši nivo agende i da će u narednom periodu, na srednjoročnom i dugoročnom planu biti mera u smislu prevencije i smanjenja zagađenja. Verujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope", istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, kada se govori o aero-zagađenju, mora se imati na umu i mikroklima i geografski položaj zemlje.

Na pitanje mogu li akutna rešenja da reše hronični problem, Radović navodi da u rešavanju problema zagađenja postoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere.

"One idu od modernizacije energetskih postrojenja do redukcije saobraćaja u urbanim sredinama. Povećanje energetske efikasnosti i modernizacija postrojenja su najvažnije mere, jer one znače redukciju fosilnih goriva", napomenuo je Radović.

Kretanje vazduha i eventualne snežne padavine u narednom periodu, kaže Radović, mogle bi da doprinesu daljem smanjenju zagađenja vazduha.

U prethodna dva dana vazduh u određenim delovima Beograda bio je veoma zagađen.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM-10 čestica u pojedinim delovima Beograda, Niša, Valjeva, Kosjerića, Novog Sada i dalje je na visokom nivou.

"Zagađenje nije na tom nivou da obustavi nastavu"

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da zagađenje vazduha u Beogradu nije na tom nivou da bi se obustavila nastava u školama i da o tome nisu ni razmišljali.

"Zagađenje nije na tom nivou da bi obustavili nastavu u školama. Ovo što se dešava u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani je ciklično i dešava se po nekoliko dana", rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je podsetio da je u Vladi Srbije formirano Koordinaciono telo koje se bavi pitanjem zagađenja, koje dobija sve neophodne, naučne podatke i donosi zaključke. Ministarstvo bi se oglasilo, navodi, da je bilo potrebe za tim.

"Dali smo preporuku školama kada je magla, smog, da deca ne izlaze napolje već da ostanu u učionicama", naglasio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: