"Poništite akt kojim smo proglašeni Hrvatima"

Bački Bunjevci ponovo traže da se poništi akt iz 1945. godine, kojim su oni "proglašeni" Hrvatima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2020.

15:33

Savez bačkih Bunjevaca održao je u Subotici skupštinu stranke na kojoj je za predsednika izabran Mirko Bajić, a kao osnovna tačka u programu navedeno je ostvarivanje prava na autohtonost i sopstveno ime.

"Bunjevci su autohton južnoslovenski narod i nacionalna manjina u Srbiji, sa istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina. S tim u vezi, ne odustaje se od zahteva da Skupština AP Vojvodine naredbu iz 1945. godine kojom se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, Deklaracijom oceni kao akt asimilacije, i kao takav zvanično proglasi ništavnim", stoji u saopštenju političke partije vojvođanskih Bunjevaca.

Oni traže da se bunjevački jezik proglasi za službeni u svim sredinama gde to zakon predviđa, kao i pravo na obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku po istim uslovima koje imaju pripadnici drugih nacionalnih zajednica.

U saopštenju se dodaje da će Savez bačkih Bunjevaca izaći na naredne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: