Kriza u Ukrajini još bez rešenja

Na sastanku ukrajinske opozicije i vlasti, u prisustvu međunarodnih posrednika, nije postignut dogovor o rešenju krize.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2004.

17:53

Default images

Jedino oko čega su se obe strane saglasile je da ne pribegavaju sili. "Predmet pregovora može biti samo ponovno glasanje", izjavio je posle sastanka kandidat opozicije Viktor Juščenko, koji tvrdi da mu je pobeda uskraćena izbornim prevarama.

"Pregovori ne treba da traju više od nekoliko dana, a ako se to ne dogodi, mi ćemo krenuti u akciju", kazao je Juščenko pred više desetina hiljada pristalica na kijevskom Trgu nezavisnosti. On je ocenio da njegov protivkandidat Viktor Janukovič "predlaže takve stvari koje Ukrajinu udaljavaju od rešenja". Međutim, prema Juščenkovim rečima, Janukovič ne podržava odluku o novom glasanju, već predlaže da se sačeka odluka Vrhovnog suda koji zaseda u ponedeljak. Za to vreme, na ulicama Kijeva građani protestuju već peti dan.

Janukovič i Juščenko razgovarali su u petak uveče, u prisustvu predsednika Leonida Kučme, predsednika Poljske i Litvanije, Aleksandra Kvašnjevskog i Valdasa Adamkusa, predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijara Solane i OEBS-a Jana Kubisa i predsednika ruske Državne dume Borisa Grizlova. Pregovorima su prisustvovali predsednik parlamenta, Vrhovne rade, Vladimir Litvin i ambasador Rusije u Ukrajini Viktor Černomirdin.

Kriza u Ukrajini nastala je po objavljivanju zvaničnih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, održanih u nedelju, po kojima je na izborima pobedio Viktor Janukovič. Opozicija ne priznaje te rezultate i njen kandidat Juščenko tvrdi da je on odneo pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: