Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biće smena VIDEO

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio za TV Prvu da je test "prodat" i da se to dogodilo u "nekoj školi".

Izvor: Veèernje novosti, Prva

Utorak, 18.06.2019.

08:59

Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biće smena VIDEO
Screenshot/TV Prva

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu. Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima kada je detetu potreban novi, jer je dosta pogrešilo.

"Mi ćemo sada znati, sada vrlo brzo, jer će svi morati da donesu te kese s testovima, i utvrdiće se gde se to tačno dogodilo", rekao je Šarčević i objasnio da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio. Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima.

Na konstataciju da su se testovi još sinoć pojavili na društvenim mrežama, Šarčević kaže da je "testove neko uzeo, otvorio, rešio i slikao i poslao, ili preprodao medijima. I to je to".

Prema njegovim rečima, test jeste preprodat, jer "nije se pojavio za džabe i na lepe oči". "Zbog takve situacije predvideli smo dan pauze, a onda se sutra radi kombinovani", istakao je ministar. Za test iz matematike, koji je odložen, postoji rezervni, a u to je upućen veoma mali broj ljudi.

Na pitanje da li očekuje da neko ode u zatvor zbog ove situacije, Šarčević kaže da očekuje. "Odgovaraće svakako, i krivično i smenom ako je do same školske uprave, ali ne verujem da je do nje", rekao je on.

Napomenuo je i da se desilo i da je probni test iz matematike slikan i poslat medijima. Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine "sve biti digitalno".

Polaganje testa iz matematike odlaže se za četvrtak, a mali maturanti polažu u sredu, prema planu, kombinovani test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: