Studenti Heltu: Srbi na KiM kao pred Drugi svetski rat

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u K. Mitrovici poručili su ambasadoru Nemačke Heltu da nisu imali nameru da performansom uvrede Nemačku

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

21:22

Studenti Heltu: Srbi na KiM kao pred Drugi svetski rat
screenshot

Kako su naveli, imali su nameru da se Srbi na Kosovu i Metohiji danas nalaze u sličnoj situaciji kao pred Drugi svetski rat.

Studenti su u otvorenom pismu Heltu, koji je osudio performans ''Kosovošvic'' i nazvao ga neprimerenim i odvratnim, naveli da ih je začudilo njegovo reagovanje i pitali ga da li ga je pogodilo što su studenti nosili bele trake na kojima je pisalo „Srbi“ ili zbog podsećanja sveta na moguću humanitarnu katastrofu i ponavljanje slika iz prošlosti.

“Smatramo da se nalazimo u sličnim prilikama kao pred Drugi svetski rat. Srbi su na KiM proganjani, ubijani, zatvarani, maltretirani, oduzimano im je pravo na slobodu kretanja, slobodu veroispovesti, smešteni su u geta i enklave'', naveli su studenti i nadovezali se pitanjem zašto ''slobodarska i demokratska Evropa'' ćuti na maltretiranje srpskog naroda od strane Albanaca", navode studenti.. Studenti su se i zapitali kako Helt, kao istoričar, može da napiše da mu je odvratan perfomans koji zahteva od Evrope, pa i njega lično, da ne dozvoli da se više nikada i nigde ne ponovi epizoda koncentracionih logora.

“Zar vi, kao istoričar, niste proučili prošlost Srba, Srbije, Kosova i Metohije? Ako jeste, onda znate koliko su Srbi stradali u prošlosti od raznih okupacija, logora i zločina u oba svetska rata'', navodi se u pismu studenata.

Ambasadora pitaju i da li ga je pogodio naziv „Kosovošvic“, zbog paralele sa zloglasnim logorom Aušvicom uz primedbu da je možda bio adekvatniji naziv „Kosovovac“ i paralela sa Jasenovcem kojeg su, kako su primetili, čak nazivali „balkanski Aušvic“.

Studente je zanimalo i da li je Helta zgrozila scena performansa u kojoj se studentima preko rešetaka daje hleb, a uvereni su da ambasador bolje od njih zna zašto je došlo do nestašice hrane na KiM.

Na ambasadorovu opasku da treba da čitaju istorijske udžbenike i ne iznose alternativne činjenice, studenti su odgovorili da bi rado čitali knjige i podsetili ga da vlasti u Prištini sprečavaju i dostavu knjiga napisanih ćirilicom.

Studenti su ponudili da ugoste Helta i sa njim održe akademsku debatu o istoriji, međunarodnom javnom pravu i političkim naukama i pozvali ga da pruži podršku i uzme učešće u studentskim performansima i borbi protiv ugnjetavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: