Otkriveni jezivi detalji plana: Kašogija trebalo drogirati

Saudijski zvaničnici su izjavili da je originalani plan bio da ubede saudijskog novinara Džamala Kašogija da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.10.2018.

18:14

Otkriveni jezivi detalji plana: Kašogija trebalo drogirati
Foto: Tanjug/AP

Ukoliko Kašogi to odbije, kako je izjavio jedan zvaničnik CNN-u, naredni korak je bio da ga drogiraju sredstvom za smirenje i odvedu u sigurnu kuću u Istanbulu na 48 sati.

Ukoliko bi Kašogi i dalje odbijao da se vrati u Saudijsku Arabiju, tim je trebalo da ga ostavi, a lokalni saradnik pusti, naveo je neimenovani zvaničnik.

Saudijski zvaničnik je, takođe, rekao da je na licu mesta bio prisutan forenzički ekspert kako bi uklonio sve dokaze o Kašogijevom prisustvu u konzulatu i u sigurnoj kući tako da, ukoliko bi Kašogi kasnije rekao da je bio kidnapovan, ne bi bilo dokaza za to.

Zvaničnik je rekao da je 15 Saudijaca uzelo učešće u operaciji, njih devet je bilo u konzulatu, tri ili četiri da ga ispituju i ostali da se bave logistikom.

Ostatak tima je čekao u sigurnoj kući, naveo je neimenovani zvaničnik.

On je rekao CNN-u da je Kašogi bio uznemiren nakon što mu je rečeno da će biti drogiran i odveden u sigurnu kuću, kada je počeo da se suprotstavlja i tada je zadavljen i preminuo je.

Nije pretražen bunar saudijskog konzulata

Saudijski zvaničnici nisu dozvolili turskim policajcima koji istražuju ubistvo novinara Džamala Kašogija da pretraže bunar u vrtu saudijskog konzulata u Istanbulu, prenela je danas agencija Anadolija.

Anadolija je citirala neimenovane bezbednosne izvore, ali nije navela da li turski istražitelji veruju da bi u bunaru mogli biti skriveni ključni dokazi.

Turski forenzičari su u okviru istrage o Kašogijevoj smrti pretražili konzulat i rezidenciju generalnog konzula kao i konzulatu pripadajuća vozila.

Saudijska Arabija navodi da je Kašogi, kritičar saudijske kraljevske porodice, slučajno nastradao u tuči u konzulatu 2. oktobra. Turska tvrdi da je ubistvo 59-godišnjeg novinara bilo unapred isplanirano i da ga je izvršio tim od 15 ubica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: