Nezapamćeni požari, Švedskoj treba pomoć

Evropska komisija objavila je da će osigurati dodatnu pomoć Švedskoj, koja se bori sa nekontrolisanim požarima koji su zahvatili stotine hektara zemljišta.

Izvor: B92

Subota, 21.07.2018.

17:27

Nezapamćeni požari, Švedskoj treba pomoć
Foto: Tanjug/AP

"Komisija neprekidno radi na osiguranju dodatne pomoći Švedskoj otkako je ta zemlja zatražila od EU pomoć u borbi sa šumskim požarima bez presedana", navela je Komisija u saopštenju.

Uz vazdušnu pomoć koju će pružiti Italija i Francuska, dodatnu potporu ponudiće Nemačka, Litvanija, Poljska i Danska kroz evropski Mehanizam civilne zaštite.

"EU stoji uz švedsku vladu i švedski narod u trenutku kada im to treba", naveo je poverenik za humanitarnu pomoć i krizni menadžment Hristos Stiljanides.

"To je solidarnost na delu. To je ono što naši građani očekuju od Evrope koja štiti", dodao je.

Švedske krizne službe saopštile su u subotu da je broj požara s 80, koliko ih je bilo aktivno u petak uveče, pao na 44 u subotu ujutro.

U petak je čelnik švedske civilne zaštite Dan Eliason opisao stanje u kojem se zemlja našla na udaru brojnih požara kao jednu od najtežih situacija s kojom su se švedske službe civilne zaštite ikada suočile.

"Nećemo biti sposobni ugasiti najveće požare", kazao je Eliason.

"U tim slučajevima spasilačke službe rade na minimaliziranju širenja požara i čekaju dok se vreme ne promeni", dodao je.

Vremenske prognoze predviđaju nekoliko manjih pljuskova tokom noći na nedelju koji bi mogli malo olakšati situaciju, ali grmljavina praćena munjama i jakim vetrom mogla bi pokrenuti nove požare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: