FHP: zakon o pomoći haškim optuženicima znači solidarisanje sa njima

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2004.

09:15

Default images

Pravni analitičar Fonda za humanitarno pravo Jovan Nicić smatra da je država Zakonom o pomoći haškim optuženicima, odgovornost za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, podelila sa svim svojim građanima: “Jasno je da Zakon o pomoći haškim optuženicima jasno stavlja do znanja da se vlasti Srbije solidarišu sa njima i njihovim porodicama i da, na neki način, celu Srbiju stavljaju u položaj odogovornosti za zločine koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, a za koje su ta lica optužena”.

Nicić kaže da će Zakon imati uticaj i na tužbe koje su pred Međunarodnim krivičnim sudom podignute za genocid: “Sam Zakon je u velikoj meri diskriminatorski, zato što u povlašćeni položaj stavlja ljude za koje se osnovano sumnja da su počinili i učestvovali u počinjenju stravičnih zločina, na teritoriji bivše Jugoslavije. Samim tim je jasno da država na taj način, u određenoj meri, želi da putem te pomoći optuženicima sakrije njihovu odgovornost za same zločine i tako utiče na postupak koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde, a odnosi se na tužbe Bosne i Hercegovine i Hrvatske za genocid”, kazao je Nicić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: