Kalašnjikov na spomeniku u stvari drži nemački šmajser?

Istoričar Jurij Pašolok tvrdi da puška koju u ruci drži sovjetski konstruktor Mihail Kalašnjikov na nedavno podignutom spomeniku, ima delove nemačkog šmajsera.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

12:17

Kalašnjikov na spomeniku u stvari drži nemački šmajser?
Tanjug / AP Photo/Pavel Golovkin

Naime, kako smatra Pašolik, a prenosi Sputnjik, umesto autentičnog kalašnjikova, poznatijeg i kao AK- 47, puška u ruci njenog konstruktora ima delova koji pripadaju automatskoj pušci šturmgever 44, koju je napravio Hugo Šmajser za vreme Drugog svetskog rata. Do 1945. godine bilo je proizvedeno oko 420.000 tih pušaka.

Skulptor Salavat Ščerbakov je saopštio za Sputnjik da je spreman da izvrši izmene na spomeniku Mihailu Kalašnjikovu, ako bude dokazano da se na njemu nalazi crtež nemačke puške, a ne AK-47.

"Zasad ne možemo naći stručnjaka koji tvrdi da ovaj crtež nije AK-47. Zaista ću mu biti zahvalan ako mi kaže gde je napravljena greška. Međutim, još uvek sam siguran u skice po kojima smo to pravili, razgovarali smo sa muzejem, tamo je napisano AK-47", rekao je Ščerbakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: