Stručnjaci: Nakon "Harvija" stižu još veće i jače oluje

Stručnjaci upozoravaju da posle razornog uragana "Harvi", porasta nivoa mora, zagrevanja okeana i viših temperatura vazduha, dolaze još "veće i jače" oluje.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

07:17

Stručnjaci: Nakon
Tanjug-AP

Eksperti su saglasni da je posledica globalnog zagrevanja porast ekstremnih količina padavina, kao i da će se trend povećanja dnevnih količina padavina nastaviti, usled porasta globalnih temperatura, prenosi pisanje agencija Frans pres portal Sputnjik.

"Oluja ’Harvi‘, koja je pogodila Hjuston, pre je oluja koja se događa jednom u hiljadu godina. Ali očekujemo da će se broj uragana znatno intenzivirati u ovom veku, kao posledica zagrevanja okeana i atmosfere", smatra profesor za atmosfersku nauku Keri Emanuel.

Zamenik direktora Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih promena Stefan Ramstorf kaže da je "logična posledica globalnog zagrevanja i globalnog povećanje ekstremnih padavina" i da su jake kiše, koje je doneo "Harvi", prouzrokovale poplavu, što je, kako ocenjuje, najveća pretnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: