"Pio je i pušio travu, posle Libije je postao drugi čovek"

Osoba koja je okrivljena da je izvršila teroristički napad u Mančesteru pre nekoliko dana vratila se u Englesku iz Libije, piše Independent.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

15:51

Kako se navodi, nedavno je otkriveno da je Salman Abedi boravio u Libiji, a veruje se i da je putovao u teroristička područja u Siriji.

Dodaje se i da je on verovatno obučavan u kampu Islamske države u Libiji, u kom su se nalazili i drugi ekstremni islamisti koji su planirali napade na Evropu.

"Haos koji je nastao u Libiji posle likvidacije Muamera el Gadafija doveo je do širenja uporišta ID u državi, koja je stvorila kampove za obuku terorista. Abedi je za napad iskoristio improvizovanu sanduk-bombu sa ekserima, sličnu onoj koja je korišćena u napadu u Briselu", dodaje se.

Abedi je bio odranije poznat službama bezbednosti zbog sumnje da je povezan sa džihadistom Rafaelom Hostijem, koji je ubijen u Siriji.

Bivši školski drug je rekao da je primetio značajne promene u ponašanju 22-godišnjaka nakon povratka iz Libije.

"Postao je drugi čovek, ranije je pio alkohol i pušio travu, a onda se odjednom pretvorio u vernika, počeo je da pušta bradu... Nisam ga video od 2012. godine", istakao je neimenovani izvor, čije svedočenje navodi da je Abedi u više navrata boravio u Libiji.

Jedan od komšija iz mančesterskog naselja koje je već poznato po "viđenijim" džihadistima rekao je da se nedavno na krovu kuće u kojoj je živeo Abedi pojavila crna zastava s arapskim natpisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: