Fijon o Krimu: I mi smo menjali granice, setimo se Kosova

Kandidat za predsednika Francuske Fransoa Fijon govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije, tokom televizijske debate pomenuo je pitanje Kosova.

Izvor: B92, Sputnjik

Utorak, 21.03.2017.

08:33

Fijon o Krimu: I mi smo menjali granice, setimo se Kosova
Foto: Tanjug

"Mi smo sami crtali granice, između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da, ako smo zapadnjaci, sve nam je dozvoljeno — možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta… Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod“, izjavio je Fijon.

Osim toga, kako navodi, poziciju zapadnih zemalja o Krimu kritikovao je i lider radikalne levice Žan Luk Melanšon, navodi "Sputnjik".

"Meni lično izgleda da je Krim više povezan sa Rusijom“, rekao je Melanšon.

U debati u kojoj je učestvovalo pet predsedničkih kandidata – Le Penova, Markon, Fijon, Amon i Melanšon – bilo je žestokih međusobnih udaraca zbog zapošljavanja, terorizma i mesta Francuske u Evropi.

Mediji prenose da je Le Penova bila meta napada ostalih kandidata.

Jedna od tema debate bio je i "burkini", a liderka Nacionalnog fronta navela je da multikulturalizmu mora doći kraj, ali Markon je potom naveo da ona Francusku pravi neprijateljima muslimana.

BBC navodi da je teško odrediti ko je pobedio u debati, da niko nije grešio i da su svi ostvarili neke poene, tako da će građani sami doneti svoje zaključke.

Istraživanja javnog mnjenja navode da će ona osvojiti najviše glasova u prvom krugu izbora, ali da će Makron slaviti u drugom, navodi BBC.

Francuski predsednički izbori biće održani 23. aprila, a za prvi krug kandidovalo se 11 kandidata. Drugi krug trebalo bi da bude održan 7. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: