S. Koreja: Partijski kongres nakon 36 godina, Kim o bombi

Lider Severne Koreje Kim Džong-un rekao je, na retkom partijskom kongresu, da je nuklearna proba te zemlje u januaru "istorijska".

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.05.2016.

17:54

S. Koreja: Partijski kongres nakon 36 godina, Kim o bombi
Foto: Tanjug

"Naši vojnici su ove godine uspešno sproveli prvu probu hidrogenske bombe. To je istorijski događaj u poslednjih 5.000 godina istorije našeg naroda", rekao je Kim u govoru na kongresu vladajuće Radničke partije Koreje, jedine stranke u toj zemlji.

Severna Koreja je 6. januara saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

U Pjogjangu je danas počeo kongres vladajuće stranke i to je prvi takav skup posle više od tri decenije.

Na kongresu iza zatvorenih vrata Kim će izneti smernice odbrambene i razvojne politike, ali će to biti prilika za konsolidovanje njegove vlasti, jačanje lojalnosti vojske i naroda i promenu dela rukovodstva.

Sedmi kongres Radničke partije Koreje, prvi od 1980. godine, smatra se najvažnijim političkim događajem u Severnoj Koreji ove godine, navodi kineska agencija Sinhua.
Foto: Tanjug
Više od 100 stranih novinara bilo je pozvano na ovaj događaj, ali im je zabranjen ulazak u Dom kulture "25. april "u kome se kongres održava, javlja BBC.
Foto: Tanjug
Izveštaj s kongresa stranke objavljen je putem državne televizije koja je prikazala Kima za govornicom kako se obraća prisutnima u sali.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: