Janković Stefanoviću:Štetno zastrašivanje otkazima

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je mišljenje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću povodom najavljenih otpuštanja u MUP.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2016.

12:12

Janković Stefanoviću:Štetno zastrašivanje otkazima

On je ocenio da medijske najave masovnih otpuštanja izazivaju stalan nemir i strah kod ljudi.

U takvoj situaciji, navodi ombudsman, ljudi više brinu o svojoj egzistenciji i traže način da se ne nađu na spisku za otkaz nego kako da rade svoj posao.

''Takvo zastrašivanje otkazima u državnoj administraciji daje i loš primer drugim poslodavcima i predstavlja poseban vid nekorektnog i štetnog psihološkog pritiska na zaposlene'', ocenio je Janković u mišljenju upućenom ministru policije.

Janković kaže i da je iz primljenih pritužbi i sredstava informisanja došao do saznanja da je Stefanović 23. decembra najavio ''da će do kraja godine biti otpušteno između 1.300 i 1.400 zaposlenih u MUP-u'', te pojasnio da su to oni ''koji su tražili mito građanima, koji su korumpirani'', poručivši da ''oni koji su kriminalizovani deo MUP-a moraju da odu''.

Ombudsman ukazuje na to da je nedavno izmenjen akt o sisteatizaciji radnih mesta u Ministarstvu u kome su predviđena radna mesta na poslovima analize rizika koje do tada nisu postojala, a za koja, po pritužbama, ne postoji objektivna potreba.

On, međutim, primećuje da je krajem prošle godine veliki broj zaposlenih u MUP-u, a koje su odabrali rukovodioci organizacionih jedinica, bio premeštan na radna mesta upravo na poslovima analize rizika, dok je istovremeno planirano da se početkom ove godine izmenom akta o sistematizaciji ta radna mesta ukinu.

''Ako u ovom momentu u MUP-u Srbije radi 1.400 policajaca koji su 'kriminalizovani' to u pravnoj državi ne može da bude rešavano primenom mera reorganizacije i racionalizacije, pogotovo ne fiktivne'', smatra Janković i dodaje da se takav problem mora rešavati isključivo pokretanjem odgovarajućih postupaka za utvrđivanje krivice, te kažnjavanjem i davanjem otkaza tim ljudima ukoliko se ispostavi da su krivi.

Prestanak radnog odnosa, ocenjuje Janković, ne sme da predstavlja ni prvu ni jedinu posledicu za zaposlene u MUP-u ako su "tražili mito građanima koji su korumpirani".

''Ukoliko postoje osnovi sumnje da su određeni zaposleni u Ministarstvu učinili krivična dela, Ministarstvo treba da preduzme mere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja njihove odgovornosti za učinjeno krivično delo, kao i da sprovede postupke za utvrđivanje povreda službene dužnosti'', poručio je Janković u mišljenju.

S druge strane, javno označavanje lica kao korumpiranih ili kao kriminalaca pre nego što je njihova krivica utvrđena pravosnažnom odlukom suda, predstavlja povredu pretpostavke nevinosti, zajemčene Ustavom, Zakon o krivičnom postupku i najznačajnijim međunarodnim konvencijama, upozorava Janković.

''Jedino pravno uređen postupak utvrđivanja krivične, prekršajne i disciplinske odgovornosti sprečava da nevini pretrpe štetu i kršenje prava, sve drugo biće nepravilno, nezakonito i veoma štetno'', uveren je Janković, koji primećuje da bi se u suprotnom moglo desiti da za nekoliko godina sudovi budu u situaciji da donose presude u korist otpuštenih policajaca i da im se iz budžeta isplaćuju plate unazad, kao što se desilo u slučaju sudijama i tužilaca koji nisu bili reizabrani.

Ombudsman je naveo da se nada da će preventivno obraćanje uroditi plodom, kao i da će sve eventualne mere prema zaposlenima u MUP-u biti sprovedene uspešno - zakonito i pravilno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: