Susret Severne i Južne Koreje u selu Panmundžom

Zvaničnici Južne i Severne Koreje sastaće se u selu Panmundžom, u demilitarizovanoj zoni sa ciljem da unaprede bilateralne odnose, javio je BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

08:33

Default images
Zvaniènici dve Koreje tokom nekih od prethodnih susreta. Foto: Tanjug

Tenzije među dve države izbile su u avgustu kada su u eksploziji u pograničnom području povređena dvojica južnokorejskih vojnika.

Kako navodi izveštač BBC iz Seula, ne očekuje se da razgovori donesu neke velike rezultate, ali njihov značaj je u tome da se održavaju uprkos konstantnoj atmosferi nepoverenja.

Na dnevnom redu neće se naći "velika" pitanja, već će se razgovarati o tome kako da bude nastavljeno održavanje susreta, kako je prenela južnokorejska novinska agencija Jonap, na višem nivou.

Glavni južnokorejski pregovarač Kim Ki-Vung rekao je novinarima pre susreta da su oni odlučni u nameri da nastave zamajac dijaloga koji je počeo postizanjem sporazuma u avgustu.

Juna 2013. godine dve strane su se dogovorile da održe prvi dijalog na visokom nivou tokom šest godina.

Dan pre održavanja susreta Pjongjang je otkazao susret zbog ranga južnokorejskog pregovarača.

Seul i Pjongjang potpisali sporazum o miru na Korejskom poluostrvu, posle nekoliko kriznih dana u avgustu tokom kojih su obe strane koristile oružje na granici.

Predstavnici Severne Koreje su naveli da im je žao zbog povreda koje su zadobili južnokorejski vojnici kada su naišli na minu zbog koje su se rasplamsali sukobi na granici.

Južna Koreja se, sa druge strane, obavezala da će prekinuti sporni propagandni program koji je emitovala u Severnoj Koreji.

Takođe, zvanični Pjongjang je proglasio obustavu poluratnog stanja, dogovoreni su što skoriji susreti u Seulu ili Pjongjangu i razgovori o tome kako spojiti porodice koje su rasturene zbog konflikta od pre više od pola veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: