Ponedeljak, 17.06.2019.

12:42

Han: Otvorite vrata Severnoj Makedoniji, važno je zbog Srbije

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

Izvor: Tanjug

Han: Otvorite vrata Severnoj Makedoniji, važno je zbog Srbije
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao u utorak ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan znak za ceo region.

Ako ponovo bude pokrenut dijalog između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati znak jednoj zemlji”, poručio je Han.

Johanes Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspektivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Prema poslednim informacijama, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.

Dok se grupa zemalja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Nemačka traži odlaganje do septrembra zbog rasprave na Bunsetagu

Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Severnu Makedoniju mogla biti doneta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocenjuju, neubedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava, prvenstveno u borbi portiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: