Turska osudila Putinovu izjavu

Turske vlasti odbacile su i osudile izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su masovna ubistva Jermena u vreme Otomanske imperije genocid.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

19:05

Default images
Foto: Beta/AP

"Kad se uzmu u obzir masovna ubistva i progoni koje je Rusija vršila na Kavkazu, u centralnoj Aziji i istočnoj Evropi tokom prošlog veka... mislimo da bi baš ona trebalo najbolje da zna šta je genocid i koje su njegove zakonske dimenzije", navodi u saopštenju tursko MInistarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Pre početka Prvog svetskog rata, u Otomanskom carstvu je bilo dva i po miliona stanovnika. Prema različitim procenama, između 600.000 i 1,5 miliona Jermena je umrlo 1915. godine, kao rezultat deprortacija i sistematskog ubijanja.

Turska vlada priznaje činjenicu masovnih smrti Jermena, ali odbija termin genocid, tvrdeći da je broj žrtava koji navodi Jermenija preteran, kao i da je broj žrtava rezultat građanskog rata, a ne politike tadašnje turske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: