"Važno da Srbija ne prizna Krim"

Nemačka ne misli da je problem da Srbija i Rusija imaju dobre odnose, ali želi da Srbija korak po korak zauzima iste stavove u spoljnoj politici kao i EU.

Izvor: Blic, Tanjug

Nedelja, 21.12.2014.

09:45

Default images

Ovo je u intervjuu za Blic rekao nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm.

"Za nas je najvažnije da je Srbija donela odluku da postane član EU i da Rusija taj put ne blokira", rekao je Vilhelm, naglasivši da je važno da Srbija ne priznaje Krim, a ne da Beograd uvede sankcije Moskvi.

"Za nas je važno da se Srbija priključi stavu EU kad je u pitanju Krim, odnosno da je njegovo prisajedinjenje Rusiji u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Nepriznavanje aneksije Krima je za nas važno, a ne toliko da Srbija uvede sankcije Rusiji", poručio je on.

Vilhelm je ocenio i da je premijer Aleksandar Vučić do sada uradio dosta dobrih stvari za Srbiju i da ga u Nemačkoj doživljavaju kao ozbiljnog i vrednog političara koji pokušava da promeni stvari nabolje.

"Nastavio je dijalog Beograda i Prištine i postigao da pregovori s EU mogu da počnu. Cenim i njegovu hrabrost na uvođenju ekonomskih reformi, jer nije popularno smanjivati ljudima plate i penzije", rekao je Vilhelm za "Blic", dodajući da treba nastaviti jačanje regionalne saradnje i realizaciju projekata koje je Vučić predložio na konferenciji o Zapadnom Balkanu.

Ambasador je naveo da je uslov za EU Srbiji puna primena Briselskog sporazuma. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: