Migovi 29 ponovo lete

Avioni "Mig 29" vojnog vazduhoplovstva ponovo lete zahvaljujući akumulatorima koje je Srbiji donirala Ruska Federacija.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

13:19

Default images

Poletanju aviona danas je na aerodromu Batajnica prisustvovao i ministar odbrane Bratislav Gašić. Gasić je pred poletanje jednog aviona "Mig 29" izvršio pregled letelice, a nakon toga u vazduhu su demonstrirane sposobnosti te vrste letilica.

Gašić je izrazio zadovoljstvo što avioni MIG 29 lete posle nekoliko meseci, ali i time što je u prethodnom periodu obuka pilota i tehnička bezbednost svih vazduhoplova bila na visokom nivou.

"Bez obzira na velike probleme, koje Vojska Srbije ima u restriktivnonm finansiranju koje traje od 2006. godine, vojska je svoju tehniku uspela da iodrži na visokom nivou bezbednosti, a obuka pilota je takodje radjena u kontinuitetu", rekao je on.

Gašić je, objašnjavajući zašto je ruska donacija značajna, objasnio da nismo imali dovoljno sredstava da lovačka avijacija(MIG 29) čuva svoje nebo.

Prema njegovim rečima danas je i zato na Aerodromu Batajnica održan prošireni kolegujum načelnika generalštaba Vojske Srbije i izvršen let jednog od aviona.

Ministar odbrane je dodao da je pomoć Ruske Federacije došla posle sastanka održanog pre desetak dana u Moskvi naše vojne delegacije sa ruskim ministrom Sergejom Šojguom.

"Na sastanku smo naglasili da nam je ta pomoć jako potrebne, a njihova procedura je da samo predsednik može da je odobri", rekao je Gašić.

Avion "Mig 29" poleteo je nešto pre 12.00 časova, a ministar Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković pratili su njegov let preko radarskih sistema.

Diković je rekao da uprkos svim problemima sa kojima se susreće naše vazduhoplovstvo u prethodnom periodu nismo bili bez kontrole našeg vazdušnog prostora.

"Informacije koje idu u tom pravcu i ka ministru, nisu bile tačne", rekao je Diković.

On je naveo i da Srbija nije odustala od kupovine novih aviona i da će "taj deo potreba sigurno zadovoljiti" kada bude stabilizovala stanje u javnim finansijama.

Zbog problema sa akumulatorima koji su posebno značajni za bezbednost avioni "Mig 29" nisu leteli jedno vreme, a problem je rešen zahvaljujući donaciji Ruske Federacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da su za avione "Mig 29" stigli akumulatori u Beograd, koji su donacija Ruske Federacije i da je na tome insistirao lično predsednik RF Vladimir Putin.

"Mi smo raspisali tender, ali predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin lično je insistirao da nam se to donira i to nam je sinoć stiglo u Beograd", rekao je tada Vučić.

"Veoma sam zahvalan predsedniku Putinu na poklonu", rekao je Vučić i dodao da će sada, zahvaljujući ruskoj donaciji, a kad je reč o "policijskom patroliranju", Srbija prvi put nakon dugo vremena imati pun suverenitet na srpskom nebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: