Uskoro zaštita uzbunjivača u Srbiji

Dugo očekivani nacrt Zakona o zaštiti uzbunjivača biće sutra predstavljen javnosti, kaže za B92 ministar pravde Nikola Selaković.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

16:31

Default images

Zakon predviđa bolju sudsku zaštitu uzbunjivača, tako što osoba koja prijavi korupciju neće moći da dobije otkaz zbog toga, ali i zaštitu poslodavaca od lažnih prijava.

Prema nacrtu, zaštita uzbunjivača može biti privremena, što podrazumeva da, ako uzbunjivač dobije rešenje o otkazu, može da podnese zahtev sudu za privremenu meru, čime će se otkaz odložiti do trajnog rešenja pitanja.

Sudska zaštita može biti i stalna i odnosiće se na trajno ukidanje rešenja o otkazu.

"Suština ovog zakona je da omogući mnogo bolju zaštitu onog radnika koji prijavi određenu vrstu korupcije u privrednom društvu u kome je zaposlen, da spreči bilo kakvu vrstu odmazde, šikaniranja ili mobinga poslodavca prema samom radniku i na taj način doprinese ažurnijem i boljem i većem stepenu otkrivanja korupcije“, kaže Selaković.

Zakon će se odnositi, ne samo na javni sektor kao do sada, već i na privatna preduzeća, a poslodavac će biti taj koji će morati da dokazuje da korupcije nema, kaže Selaković.

“Reč je o jednom važnom antikorupcijskom zakonu, prvom te vrste u ovom delu Evrope”, objašnjava ministar pravde, uveren da će taj dokument, pored bolje zaštite za osobe koje prijavljuju korupciju, i “poboljšati borbu protiv korupcije i učiniti zemlju bezbednijom za investiture i investicije”.

Ministar pravde dodaje da je nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača nastao na osnovu modela koji je izradila radna grupa zaštinika građana i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i on će od sutra biti na sajtu Ministarstva pravde, čime se otvara i javna rasprava o njegovom sadržaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: