Održana komemoracija kadetima

Na Vojnoj akademiji održana je komemoracija u znak sećanja na kadete Filipa Milojevića i Milinu Miletić, poginule u nesreći na poligonu "Pasuljanske livade".

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2012.

09:17

Default images

Zdravstveno stanje kadeta koji su povređeni u eksploziji je dobro.

Komemoraciji su prisustvovale porodice nastradalih kadeta, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kadeti i nastavnici Vojne akademije, njihovi prijatelji i kolege.

Načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, pukovnik Milimir Košutić, je rekao da su dva kadeta koji su na toj klinici i koji su zadobili povrede od projektila i eksplozivnih sredstava i mnogo sitnih rana po telu i ekstremitetima dobro i van životne opasnosti.

On je istakao da nije bilo i da neće ni biti hirurških intervencija i da očekuje da će do kraja ove i početkom sledeće nedelje oni biti otpušteni kući.

Košutić je izrazio uverenje, prema informaciji koju je dobio od dežurnih lekara, da su i ostali kadeti koji su povređeni u toj eksploziji dobro i da njihov oporavak teče korektno.

Viši istražni sudija u Jagodini Zoran Petrović očekuje da sutra dobije obdukcioni nalaz dvoje stradalih kadeta. Petrović je rekao Tanjugu da je završena obdukcija tela i da "očekuje da sutra vidi kako su nastale povrede". Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, načelnik Škole nacionalne odbrane Vojne akademije pukovnik Mile Jelić govorio je o ličnim i profesionalnim kvalitetima poginulih kadeta završne godine.

"Imali ste svoj san, o mladosti, o sreći, o ljubavi, prijateljstvu, o životu i oficirskim zvezdicama koje ste rešili da ostvarite na Vojnoj akademiji. Mina - krhka, nežna, posebna po jutarnjem ritualu. Nenametljiva, jake volje i istrajna u svemu što je radila. Filip je bio poseban, neobičan, nasmejan i duhovit mlad čovek. Ušao je u vojni sistem od rane mladosti", istakao je Jelić.

Jelić je dodao da su poginuli kadeti imali ljubavi za ljude oko sebe, za svoje najmilije, drugove, klasiće, ali i za sve što su radili.

"Druženje sa Filipom i Milinom će trajno ostati u našim sećanjima i životu. Na susretima u budućnosti prepričavaćete zajedničke dogodovštine. Bili su mladi ljudi, deo nas, deo našeg kolektiva, koji su skromno i dostojanstveno živeli, koji su žurili kući i nazad na Akademiju. Neka im je večna slava i hvala", rekao je on.

Patrijarh poželeo brz oporavak povređenim kadetima

Tragedija se dogodila u ponedeljak u 9.05 sati, kada je jedan od kadeta pronašao projektil iz automatskog bacača granata na poligonu kraj Ćuprije, tokom redovnih aktivnosti u sklopu priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta četvrte godine Vojne akademije.

U eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu ''Pasuljanske livade'' poginuli su kadeti Milina Miletić (23) iz Gornjeg MIlanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole. Oni će biti sahranjeni sutra u svojim rodnim mestima.

Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (24) iz Lebana i Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada, navodi se u saopštenju. Lakše povrede zadobili su kadeti Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (24) iz Vlasova, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (24) iz Šapca.

Kadete Vojne akademije koji su na lečenju na Vojno-medicinskoj akademiji danas je obišao vladika Atanasije, koji im je preneo želje srpskog partrijarha Irineja za brzi oporavak.

Vladika Atansije je ranjenim mladićima i devojkama preneo blagoslov i najlepše želje patrijarha Irineja i izrazio veliku tugu i žaljenje povodom tragičnog događaja.

"Raduje me kada vidim vašu snagu i volju da se što pre izborite sa nesrećom koja vas je snašla i nadam se da ćemo ispred Skupštine Srbije uskoro zajedno proslaviti vaše prve oficirske činove kao što smo to činili i proteklih godina", rekao je on.

Ranjeni mladići i devojke su zahvalili vladiki Atansiju na podršci i istakli da im svaka pažnja puno znači, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U razgovoru s lekarima, vladika se upoznao s tokom lečenja kadeta i činjenicom da se sve odvija u dobrom smeru i da će se svi ranjeni brzo oporaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: