Lavrov: Libijski scenario u Siriji?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ne isključuje mogućnost da se libijski scenario ponovi u Siriji.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

20:08

Default images

On je ukazao da se kompromitujući materijal o Siriji "nagomilava" i da se on može iskoristiti za izgovor i nešto slično kao s događajima u Libiji. Moskva, dodao je Lavrov, ima pitanja u vezi s odlukom da se okonča misija Arapske lige u Siriji.

"Već smo videli zaštitu civila u Libiji i znamo šta se tamo dogodilo. Zato imamo pitanja oko odluke da se obustavi posmatračka misija Arapske lige koja je počela da deluje uz odobrenje režima i da se predloži zajednička misija sa UN koja bi izazvala negativnu reakciju vlasti," rekao je Lavrov, a prenosi Itar-Tas s.

Lavrov je priznao da je probleme Sirije nemoguće rešiti bez međunarodne zajednice. Međutim, prema njegovim rečima, ideja o formiranju Grupe prijatelja Sirije je zapravo poziv međunarodnoj zajednici da zauzme stranu u sukobu.

"Međunarodna zajednica je već uložila dosta napora da opoziciju ubedi da ne pregovara sa vlastima," rekao je ministar.

Evropska unija je podržala poziv Arapske lige da se u Siriju uputi zajednička mirovna misija UN i arapskih zemalja i zatražila od Saveta bezbednosti UN da deluje u cilju zaustavljanja nasilja u toj zemlji.

Sirijske vlasti odlučno su odbacile pozive da dozvole dolazak mirovnih snaga u zemlju, uz ocenu da bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova podržalo je nastojanje Arapske lige za posredovanje u Siriji, ali nije ponudilo jasan znak podrške arapskom pozivu da se u tu zemlju pošalju mirovne trupe koje bi sprečile obračun sirijskih vlasti s opozicijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: