Peglana kobasica - pirotski brend

U Pirotu se održava prvo svetsko prvenstvo proizvođača peglane kobasice. Cilj je da se taj proizvod zaštiti kao pirotski brend.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2011.

17:04

Default images

Osim po kačkavalju, ćilimu i opanku, Pirot je poznat i po peglanoj kobasici.

Ovogodišnje svetsko prvenstvo proizvođača peglane kobasice ima za cilj pokretanje inicijative da se ovaj pirotski brend konačno zaštiti. Ideja organizatora je da i ova manifestacija postane tradicionalna i masovna poput Guče i Egzita.

Peglana kobasica se u Pirotu proizvodi više od šest decenija. Ljubitelji ovog pikantnog proizvoda organizovali su svetsko prvenstvo kako bi i zvanično izabrali najboljeg proizvođača na svetu.

Pored promocije ovog jedinstvenog proizvoda, cilj manifestacije je da se pokrene inicijativa da se on konačno i zaštiti.

Organizatori očekuju da će svetsko prvenstvo zaživeti kao manifestacija koja će biti uvrštena u registar sajmova Ministarstva poljoprivrede od nacionalnog značaja.

Na prvenstvu je učestvovalo preko 40 proizvođača. Žiri je odlučivao na osnovu kriterijuma za ocenjivanje polutrajne kobasice koji se primenjuje i na Novosadskom sajmu.

Peglana kobasica se pravi tokom zime od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa, sa dosta paprike i belog luka, bez aditiva i konzervansa. Suši se na promaji i tavanu i svakodnevno pegla flašom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: