Konuzin: Posledice članstva u EU

Prijemom Srbije u EU prestaće da važi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2009.

01:45

Default images

On je juče izjavio da Moskva nikad nije bila protiv evropske perspektive Beograda, ali je istakao da ipak kao otvoreno pitanje ostaje kako će se prijem Srbije u Evropsku uniju odraziti na njene odnose sa Ruskom Federacijom.

Konuzin je na okruglom stolu "Spoljna politika savremene Rusije", održanom u Ruskom domu u Beogradu, ukazao da će i iz "institucionalnih razloga" nastati promene u celokupnim odnosima između dve zemlje.

"Vi ste danas 'žrtva' evropske solidarnosti, jer se većina zemalja EU, naspram jedne do dve zemlje, zalaže za ulazak Srbije u EU, ali da li ćete i vi 'sutra' ispoljavati evropsku solidarnost na štetu Rusije?", upitao je ruski ambasador.

Nadovezujući se na prijem Srbije u EU, Konuzin je prokomentarisao eventualno članstvo zemlje u NATO-u, ističući da priključenje Srbije Alijansi "neće predstavljati pretnju tim pre što će i svet izgledati drugačije kada do toga dođe".

Konuzin je ponovio stav Rusije da se protivi širenju NATO-a na njenim granicama zato što to neće doprineti većoj bezbednosti u Evropi i dodao da Moskva nije protiv saradnje s tim vojnim savezom.

Podsetivši da je Srbija zvanično zauzela neutralan stav prema prijemu u NATO, ruski ambasador je rekao da se u stvarnosti radi na približavanju Alijansi i primeni njenih standarda i dodao da NATO predstavlja jedini faktor bezbednosti na Kosovu koji može svojim delovanjem da utiče na regionalnu stabilnost.

Konuzin je ponovio da Rusija sledi politiku srpske vlade kad je u pitanju Kosovo. On je izjavio da sumnja u delovanje misije EU na Kosovu koja će, prema njegovom mišljenju, da sprovodi u delo plan Martija Ahtisarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: