Utorak, 21.03.2023.

14:22

Misija Srbije pri EU: Lik i delo Stepinca da se ne ističu u EP

Diplomatska misija Srbije pri EU uputila je pismo evroparlametarki Željani Zovko, koja je organizovala konferenciju posvećenu Alojziju Stepincu u EP.

Izvor: Tanjug

Misija Srbije pri EU: Lik i delo Stepinca da se ne ističu u EP
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian

U pismo je misija Srbije izrazila duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti", saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Konferencija bi trebalo da se održi danas pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", u prostorijama Evropskog parlamenta.

U pismu se navodi da je za sve građane Srbije, ali i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinirna nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata.

Takođe, navodi se da je istorijski potvrđeno da je Stepinac pozdravio osnivanje "Nezavisne države Hrvatske", sarađivao sa rukovodstvom NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

"Kao što je već poznato, za navedeno je osuđen na 16 godina zatvora po završetku rata, u Zagrebu, 1946. godine. Proces kanonizacije Alojzija Stepinca je kontroverzno i otvoreno pitanje i za odnose Katoličke crkve, Svete Stolice i SPC", navodi se u pismu.

Misija smatra da su to dovoljni razlozi koji iziskuju potrebu da se lik i istorijsko delo Alojzija Stepinca ne ističu u Evropskom parlamentu, kao i da konferencije poput ove, ne mogu da doprinesu unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske i prevazilaženju razlika.

Ističe se da je svima više nego ikada, potrebno uravnoteženo i celovito predstavljanje složenih istorijskih događaja i ličnosti.

Srbija je posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, navodi se u pismu i dodaje da takva vrsta događaja i glorifikacija ličnosti koje su, za građane Srbije, simbol najtraumatičnijih iskustava zločina u 20. veku, ne mogu da doprinesu daljim koracima u tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: