Sreda, 05.10.2022.

10:06

Blesak u Rusiji. Šta se dešava? Moskva ćuti VIDEO/FOTO

Stanovnici Moskve, Omska i Belgoroda javili su da su na nebu iznad tih gradova u utorak uveče primetili neobični svetlosni snop.

Izvor: B92

Blesak u Rusiji. Šta se dešava? Moskva ćuti VIDEO/FOTO
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Kako su rekli, kretao se sa zemlje i išao pravo u nebo.

Kako korisnici na Tviteru prenose, identično isijavanje primećeno je i u Murmansku, koji je sedište Severne flote i oko koga se nalaze najveće podmorničke baze sa nuklearnim podmornicama, posebno strateškim koje mogu da lansiraju balističke rakete, a koje su poslednjih nedelju dana u fokusu američki izviđačkih satelita i aviona. O čemu se radi još uvek nije poznato, a nagađanja, fotografije ali i video-snimci su brzo prvo preplavili ruske, a onda i ostale društvene mreže.

Iako se za sada ne zna šta je, kod ruskih vojnih analitičara postoji pretpostavka da je ova svetlost nastala kao proces aktivnih smetnji prema izviđačkim satelitima.

O tome je svoj sud dao i ruski novinar Dmitrij Smirnov na svom kanalu na Telegramu: "Krajnje je vreme: Čudni zraci na nebu nad Belgorodom. U Ukrajini se već raspravlja da je sve izgubljeno - Putin je lansirao lasersko oružje "peresvet" (nazvano po srednjovekovnom ratniku-monahu kojega je Sveti Sergije Radonješki blagoslovio da ide u bitku na Kulikovskom polju).

Neki stručnjaci sugerišu da ovaj sistem stvara efekat "zida svetlosti" u troposferi, ometajući rad optičkih sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: