Vučić: 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD; Blinken: Još jače partnerstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Tviteru da Srbija i SAD beleže 140 godina od potpisivanja Trgovačkog ugovora i Konzularne konvencije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.10.2021.

19:30

Vučić: 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD; Blinken: Još jače partnerstvo
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Time su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi, navodi Vučić.

"Vrednosti koje smo tada delili čvrsto nas vezuju i sada, nadahnjujući nas da radimo još bliže", napisao je predsednik Srbije.

Blinken: Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina diplomatskih odnosa izmedju Sjedinjenih država i Srbije.

"Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije izmedju SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje", istakao je Blinken na Tviteru.

Zvanični diplomatiski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine.

Tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora dva ugovora koji su ostali na snazi do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: