Amerika izvela vazdušne udare

Američko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je još jedan talas vazdušnih udara na položaje proiranskih oružanih formacija u Iraku i Siriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

07:30

Amerika izvela vazdušne udare
EPA-EFE GRZEGORZ MICHALOWSKI/Ilustracija

Kako je saopšteno, američki napadi su odgovor na napade dronova koji su izvršeni na položaje pripadnika američke vojske u Iraku.

Američka vojska saopštila je da su vazdušni udari izvršeni na operativne centre i skladišta municije proiranskih oružanih grupa na dve lokacije u Siriji i na jednu lokaciju u Iraku, ali nema podataka o eventualnim ljudskim žrtvama, prenosi Rojters.

Ove vazdušne udare je naredio predsednik SAD Džozef Bajden i to je druga takva predsednička naredba od kako je došlo do smene u Beloj kući pre pet meseci.

Prethodno je predsednik Bajden u februaru izdao naredbu da se na specifične ciljeve i položaje proiranskih oružanih grupa u Siriji izvedu udari, kao čin odmazde na napade izvedene protiv američkih snaga u Iraku.

"Ovim vazdušnim udarima predsednik Bajden je jasno demonstrirao spremnost da zaštiti američko vojno osoblje", navodi se u saopštenju Pentagona.

Ovi vazdušni udari su izvedeni u trenutku dok američka administracija nastoji da oživi iranski nuklarni sporazum koji je 2015. godine postignut sa Iranom, a iz kojeg je bivši predsednik SAD Donald Tramp odlučio da istupi pre tri godine.

Bela kuća odbila je da komentariše najnovije američke vazdušne udare u Iraku i Siriji, ali danas će predsednik Bajden primiti predsednika Izreale Ruvina Rivlina s kojim će, između ostalog, razgovarati i o naporima da se oživi iranski nuklearni sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: