"Rekao sam Merkelovoj - ne verujem im i videćete da neće održati obećanje"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je pomorski ugovor Grčke i Egipta "bezvrednim".

Izvor: B92

Petak, 07.08.2020.

22:14

Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP, Pool

Erdogan je rekao da će njegova zemlja nastaviti svoje sporno istraživanje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju.

Egipat i Grčka juče su potpisale pomorski sporazum kojim se postavlja morska granica između dve zemlje i demarkira ekskluzivna ekonomska zona za prava na istraživanje nafte i gasa.

Erdogan je rekao da je sporazum zapravo odgovor na pomorski dogovor koji je Turska sklopila sa libijskom vladom baziranom u Tripoliju prošle godine.

Taj sporazum je povećao tenzije u oblasti istočnog Sredozemlja i odbacile su ga vlade Egipta, Kipra i Grčke navodeći da on krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju bogatom naftom. Erdogan je rekao da će sporazum sa Libijom ostati.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

Erdogan je rekao da je Turska prestala da istražuje u spornim vodama na osnovu molbe nemačke kancelarke Angele Merkel kada su turski, grčki i nemački predstavnici pokrenuli pregovore da pokušaju da reše razlikeizmeđu Grčke i Turske. Atina smatra da je turski stav kršenje međunarodnog prava.

"Rekao sam (Merkel) da ćemo pauzirati bušenje tri ili četiri nedelje, ako vi verujete Grčkoj i drugima, ali ja im ne verujem i videćete neće održati obećanje", rekao je erdogan.

Pauza je izgleda završena zbog sporazuma između Grčke i Egitpa. Erdogan je rekao da je turski istražni brod Barbaros Hajredin, koji plovi kod zapadne obale Kipra, nastaviti da radi u toj oblasti.

Erdogan je rekao danas da su odmah nastavili aktivnosti istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: