Memorijalni centar Srebrenica izjednačio žrtve Jasenovca i Srebrenice

Memorijalni centar Srebrenica je izjednačio žrtve tog ustaškog logora sa žrtvama ratnog zločina u Potočarima, počinjenog tokom poslednjeg građanskog rata u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2020.

18:05

Memorijalni centar Srebrenica izjednačio žrtve Jasenovca i Srebrenice
EPA/ANTONIO BAT

U saopštenju MCS, na 75. godišnjicu proboja zatvorenika iz koncentracionog logora u Jasenovcu i Dana sećanja, navodi se da je jasenovački logor smrti bio mesto "najvećeg stradanja Jevreja, Roma i Srba", ali u kojem su se "našli i brojni antifašisti Hrvati i Bošnjaci koji su ustali protiv NDH i ustaškog terora".

"Danas snage koje veličaju ratne zločince i genocid nad bošnjačkim narodom istovremeno koriste temu Jasenovca kao jednu od ''platformi'' za jačanje nacionalističkih narativa…", navodi se u saopštenju i dodaje da će MCS, kao "temeljna institucija sećanja na genocid počinjen nad bošnjačkim narodom od 1992. do 1995. godine, uvek s jednakim pijetetom gledati na nevine žrtve Jasenovca i drugih mesta ustaškog, četničkog i fašističkog terora, kao na svoje".

Očekuju da će, kako kažu, "jednog dana slična poruka stići iz Jasenovca na adresu u Potočarima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: