Dramatična noć u Briselu: Neizvesna sudbina Albanije i S. Makedonije

Lideri EU na samitu u Briselu satima traže zajednički jezik kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

07:18

Dramatična noć u Briselu: Neizvesna sudbina Albanije i S. Makedonije
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju da dođu do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svetlo za početka pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Nemačka odbacuju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obe zemlje zalaže i za promenu metodologije procesa pristupanja.

Izvori iz Evropskog saveta kažu da zemlje članice na prvom mestu Francuska, Nemačka, Holandija i Danska pokušavaju da usaglase tekst koji bi odložio pristupne pregovore Albanije i Severne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao da ''ohrabri'' ove dve zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Bregzitu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je na agenda samita EU nakon neuspeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Iz finskog predsedavanja EU kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se ceo proces pristupanja treba reformisati pre nastavka integracija zemlja koje žele da postanu nove članice Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: