Papa pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za spasavanje migranata

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na uspostavljanje "humanitarnih koridora" da bi se pomoglo najugroženijim migrantima.

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2019.

21:55

Papa pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za spasavanje migranata
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Povodom bombardovanja prihvatnog centra utorak u Libiji, papa je u besedi posle nedeljne mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu rekao da "medjunarodna zajednica ne sme da toleriše tako ozbiljna dela" i dodao da bi "opsežni i koordinisani humanitarni koridori pomogli najugroženijim migrantima".

Papa kome je migrantsko pitanje jedan od prioriteta, pozvao je vernike da se mole za "siromašne i bespomoćne ljude ubijene i ranjene u utorak u vazduhoplovnom napadu na migrantski centar u Libiji".

U tom napadu su poginula 44 migranta. Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da u tom centru ima još 300 migranata.

Agencije UN i humanitarne organizacije su u nekoliko navrata saopštile da se protive da migranti priukupljeni na moru, budu odvedeni natrag u Libiju koja je u bezvlašću od ubistva njenog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, a kriza se proletos pogoršala sukobom dveju tamošnjih zavadjenih vojski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: