"Hrvatska prikazana kao močvara najcrnjeg fašizma"

Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj televiziji Arte Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2016.

13:42

Foto: Gettyimages

To piše zagrebački Jutarnji list.

Reč je o dokumentarnom filmu “Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab” (Desno, dva, tri - kamo će otplutati Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda DDR-a.

Glavni fokus filma je na Nemačkoj, ali su za ekipu Arte najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi - oni hrvatski.

Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma, koja je vizuelno najšokantnija i dramaturški udarna.

Hrvatskom se, naime, film počinje baviti u poslednjoj trećini.

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane.

Ali - kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič - “to je fasada, predstava”.

Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim ušatim U.

A priča o Hrvatskoj se potom nastavlja "u srce tame hrvatskog nacionalizma", navodi list.

"Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama", piše list i dodaje da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema da pronađu “provokatore” koji bi “naružili” Hrvatsku.

"Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred kamerama TV Arte salutiraju fašističkim pozdravom", navodi se dalje.

A na kraju, pišu, u filmu se pojavljuje predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja se grli i druži s razdraganom masom.

"Snimatelj švenkuje na podlakticu jednog od predsedničinih 'novih prijatelja'. Na njoj je tetoviran nemački krst iz Prvog svetskog rata s upisana dva ustaška U. Nema šta, vrh SOA je zaslužio smenu: 'saboteri' su se približili samoj predsednici!", piše Jutarnji.

U nastavku filma, ekipa TV Arte predstavlja aktere nove hrvatske narodne desnice.

"U filmu se pojavljuju potpredsednik Sabora Ivan Tepeš i šef mladih HCCSP-a Frane Čirko, a dok ga autori intervjuišu u stranačkom štabu, upozoravaju publiku da se iza njegovih leđa na zastavi nalazi fašistički slogan ZDS", navodi list i dodaje da ekipa dokumentarca spominje i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Prikazana je i njegova fotografija s ustaškom kapom na naslovnici Novosti.

Podsećaju da je zemlja godinama bila u ekonomskoj recesiji, navode da je nezaposlenost mladih visoka, te grafikonom ukazuju na to da je u razdoblju krize ljvica izgubila, a desnica dobila stotine hiljada glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: