Ponedeljak, 18.06.2001.

09:35

DELEGACIJA VLADE SRBIJE U POSETI “SIMENSU”

Izvor: B92

Default images
Delegacija vlade Srbije, koju predvodi premijer Zoran Djindjic, boravice danas u jednodnevnoj poseti kompaniji "Simens" u Minhenu. Kako saopstava vladina press sluzba, pored premijera, u delegaciji su ministar za saobracaj i telekomunikacije Marija Raseta Vukosavljevic i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Goran Pitic. Razgovorima u Simensu prisustvovace i predsednik Upravnog odbora "Telekoma Srbije" Dragor Hiber.

“Cilj moje posete je preuredjenje ranije zakljucenog Ugovora o saradnji kao i razgovori o dugovima koja Simnens potrazuje”, kaze Hiber u izjavi za B 92 i nastavlja: “Mislim da ‘Telekom’ i pored velikih dugova moze da servisira te svoje dugove jer se radi o preduzecu vrlo velikog potencijala i velikog ukupnog prihoda, tako da je nivo zaduzenosti ipak podnosljiv. Ima, medjutim, nekih neslaganja sa stranim partnerima oko prioriteta u trosenju onog kolaca kojim u ovom trenutku ‘Telekom’ raspolaze. Dok su strani partneri skloniji da budu izvrsene isplate njima na osnovu nekih zajmova koji su od njih dobijeni, srpski akcionar u ‘Telekomu’ je za to da se servisiraju dugovi, a to je moguce, prema strateskim isporuciocima kao sto su kao ‘Simens’, ‘Alkatel’ i ‘Erikson’ i da se otvore nove linije za isporuku moderne opreme.

Dragor Hiber kaze da je poseta vladine delegacije ogranicena samo na Simens i da tokom ovog jednodnevnog boravka u Nemackoj nece biti razgovora o eventualnim novim operaterima: “To su teme koje jesu otvorene, ali mislim da one treba da dodju na red tek krajem leta ili u jesen, kada bude i ako bude usvojen nov zakon o telekomunikacijama. On je upravo pripremljen, i unosi potpuno nov sistem u oblasti telekomunikacija, otvoreno trziste po evropskim principima, a to znaci da su vrata za treceg operatera u mobilnoj telefoniji, a nakon isteka ili skracenja monopola koji 'Telekom Srbije' ima zahvaljujuci ugovoru sa stranim investitorima skracenja do 2005. godine, i u fiksnu telefoniju. Ali, bez obzira na to potrebna je hitna modenizacija jer mi imamo samo 35 odsto digitalizovane mreze, sto je, na primer, u odnosu na 90 odsto u Ceskoj, jako lose”, rekao je Hiber za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: