Oni su imali najviše koristi od EU

Nemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švajcarskog ekonomskog instituta.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

20:13

Default images

Zajedničko tržište uticalo je da u razdoblju od 1992. do 2012. bruto društveni proizvod poraste u svih 14 posmatranih zemalja koje su 1993. godine stvorile zajedničko tržište, isključujući Luksemburg, ali je rast izraženiji na severu i zapadu Evropske unije, navodi se u studiji.

U Nemačkoj je realni BDP u tom razdoblju godišnje rastao u proseku za 37 milijardi evra, odnosno 450 evra godišnje po stanovniku. U Danskoj je taj rast još veći, pa je BDP po stanovniku godišnje rastao 500 evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Sledi Austrija s rastom BDP po stanovniku od 280 evra, te Finska sa 220 evra. Najmanje se okoristila Velika Britanija, sa rastom od samo 10 evra po stanovniku godišnje, što je manje i od Grčke, najviše pogođene ekonomskom krizom, koja je dostigla rast od 70 evra po stanovniku.

Zajedničko tržište posebno je bilo blagotvorno za one zemlje koje su vrlo tesno ekonomski povezane s ostalim zemljama EU. Upravo je zato Velika Britanija vrlo malo profitirala, budući da je odlučila da ne preuzme zajedničku valutu, dodaje se u istraživanju.

Zato Bertlesman vidi mogućnost dalje integracije i razvoja zajedničkog tržišta posebno u oblasti uslužnih delatnosti i tržišta rada. Predlažu s jedne strane bolju standardizaciju uslužnih delatnosti, kao i brže uklanjanje birokratskih prepreka, bolje informisanje o slobodnim radnim mestima u zemljama zajedničkog tržišta, kao i lakše prenošenje prava u području socijalnog osiguranja iz zemlje u zemlju.

Usluge u ovom trenutku čine 70 odsto evropskog BDP, ali samo 20 odsto u međugraničnoj trgovini između članica EU, ističe se u studiji. Za razliku od robe, usluge i radna snaga nailaze na mnogo više prepreka i to treba promeniti i poboljšati, smatraju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: