"Nas bogataše progone kao Jevreje"

Investitor iz Silicijumske doline Tom Perkins uzburkao je javnost svojim stavom o današnjem odnosu društva prema bogatašima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2014.

09:52

Default images

U pismu, koje je objavio Vol Strit Džornal, Perkins krajnje neumesno upoređuje napade "progresivnih aktivista“ na najbogatijih jedan odsto građana, sa hajkom na Jevreje u nacističkoj Nemačkoj 30-ih godina prošlog veka.

Perkins je u skandaloznom pismu povezao pokret "Okupiraj" s "Kristalnom noći", zloglasnim pogromom Jevreja u novembru 1938. godine, piše britanski Telegraf, a prenosi hrvatski Tportal.

"Pišući iz epicentra progresivne misli, San Franciska, pozvao bih da se obrati pažnja na paralele između fašističke nacističke Nemačke i rata protiv njenih 'jedan odsto', naime njezinih Jevreja, s progresivnim ratom prema američkih jedan odsto, naime bogatašima", napisao je Perkins u pismu naslovljenom "Stiže progresivna Kristalna noć?".

"Od pokreta 'Okupiraj' do demonizacije bogatih, ugrađene u svaku reč naših lokalnih novina San Francisko Kronikl, uočavam rastuću plimu mržnje prema uspešnih jedan odsto", poručio je on.

Perkins spominje antipatiju u San Francisku prema luksuznim "Guglovim autobusima" koji prevoze radnike do njihovih dobro plaćenih radnih mesta, kao i sve veći gnev zbog porasta cena nekretnina do čega su doveli bogati kupci koji rade u internets kompanijama.

"To je veoma opasno skretanje u našem američkom razmišljanju... Kristalna noć bila je nezamisliva 1930; je li njen nasledni 'progresivni' radikalizam nezamisliv sada?", zapitao je Perkins.

Perkins je jedan od osnivača poznate investitorske kompanije "Kleiner, Perkins, Caufield & Byers" (KPCB). Ta kompanija je pokrenuta 1972. godine, i imala je važnu ulogu u razvoju Silicijumske doline.

Njegov stav je odmah izazvao reakciju samog KPCB-a koji navodi da Perkins već godinama ne učestvuje u radu kompanije, i poručuje da osuđuje njegove komentare.

Osim Perkinsove bivše firme, njegove stavove negativno su komentirisali i mnogi tehnološki preduzetnici iz Silicijumske doline.

Korisnici Tvitera ismejali su Perkinsa kao "bogatog idiota", a Los Anđeles Tajms ocenio je njegovo pismo kao "sablasno, vulgarno i sramotno".

Perkins ima diplome s MIT-a i Harvarda, a jedno vreme je bio u braku sa "kraljicom ljubića" Danijelom Stil. Autor je knjige "Sex and the Single Zillionaire" i ponosni je vlasnik jahtu 'Malteški soko' koju je 2006. kupio za 150 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: