Italija dužna 1.940 milijardi evra

Javni dug Italije dostigao je u januaru rekordnih 1,94 biliona evra, delimično zbog rasta troškova zaduživanja Rima, saopštila je Banka Italije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

16:30

Default images

U saopštenju se navodi da je javni dug uvećan za 37,9 milijardi evra u odnosu na decembar zbog sezonskih faktora, više cene servisiranja italijanskog duga i doprinosa Rima evropskom fondu za spasavanje.

Javni deficit Italije je istovremeno porastao na četiri milijarde evra, u odnosu na 1,5 milijardi iz januara 2010, navela je banka.

Italijanski ogromni dužnički teret iznosi 120 odsto bruto domaćeg proizvoda, a Rim ove godine prodajom kratkoročnih i srednjoročnih obveznica treba da obezbedi gotovo 450 milijardi evra.

Poverenje investitora u Italiju poslednjih nedelja raste, dok se ta zemlja pre tri meseca smatrala sledećom mogućom žrtvom dužničke krize u evrozoni.

Pritisak tržišta na Italiju počeo je da popušta u januaru, kada su kamatne stope na desetogodišnje obveznice pale ispod pet odsto sa prošlogodišnjih sedam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: