Bafet našao zamenu i priznao greške

Voren Bafet kaže da je konačno pronašao osobu koja može da ga zameni na čelu investicionog holdinga Berkšir Hatavej.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

18:55

Default images

On je odbio da kaže njegovo ime, a 80-godišnji milijarder i ne namerava da se penzioniše dok sve dok mu "odlično zdravlje" dozvoljava da radi.

Za sada su poznata samo dva potencijalna kandidata, koji bi mogli da zamene Bafeta, i oni će najverovatnije upravljati investicionim portfeljom Berkšir - Tom Vedšer i Tod Kombus - koji su dobili po nekoliko milijardi dolara na upravljanje ove godine.

Stanje holdinga je u vreme krize pogoršano, tako da je dobit u četvrtom kvartalu od 3,05 milijardi dolara bila za 30 odsto manja nego pre godinu dana (4,38 milijardi), pod uticajem pad cena finansijskih derivata i novih propisa za njihovo emitovanje.

U pismu akcionarima Berkšira Bafet je priznao svoju grešku - on je bio ubeđen da će američko tržište nekretnina početi da se oporavlja, što se nije dogodilo.

Milijarder i verovatno najpoznatiji svetski investitor, međutim, i dalje predviđa da će do oživljavanja tržišta nekretnina doći pre ili kasnije zahvaljujući postepenom privrednom oporavku.

Za sada on prednost daje investicijama u kompanije realnog sektora - a ogromnu zaradu u ovoj godini Berkšir je ostvarila od železničkog biznisa i akcija energetskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: