Španski poljoprivrednici blokiraju auto-puteve

Španski poljoprivrednici u fluorescentnim žutim prslucima počeli su danas traktorima i drugim vozilima da blokiraju auto-puteve na jugozapadu zemlje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

13:33

Španski poljoprivrednici blokiraju auto-puteve
Foto: Epa, Carlos Barba

Kako su naveli, na blokadu su se odlučili zbog "drastičnog pada prihoda u tom sektoru".

Današnje skupove, najvećim delom u oblasti Ekstremadura koja se graniči sa Portugalom, sazvalo je nekoliko sindikata koji traže od vlade da osigura realističnije maloprodajne cene voća i povrća.

Anhel Garsija, šef regionalnog udruženja mladih poljoprivrednika Asaja, pozvao je sve poljoprivrednike u Ekstramaduri u štrajk. On je rekao da će se oko 700 traktora pridružiti blokadi puteva.

Skoro svakodnevni protesti širom Španije protiv visokih proizvodnih troškova i niskih cena poljoprivrednih proizvoda predstavljaju veliki izazov za nedavno formiranu koalicionu vladu predvođenu Socijalistima u vreme kada Evropska unija planira da smanji poljoprivredne subvencije.

Protesti se održavaju u sred pretnji SAD o uvođenju dodatnih carina. Sindikati, ali i Vlada, optužuju velike lance supermarketa da režu cene za voće i povrće i primoravaju proizvođače da daju svoju robu u bescenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: