Poreski raj ima zadatak - uništiti poreske rajeve

Malta je država koja je pomogla da multinacionalne kompanije izbegnu plaćanje više od 14 milijardi evra poreza, piše Gardijan.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

13:58

Poreski raj ima zadatak - uništiti poreske rajeve
(Foto: Thinkstock.com)

Ta država okarakterisana je kao poreski raj, i čini se da je u nezgodno vreme preuzela mesto presedavajuće članice EU.

Najmanja država članica EU može se smatrati poreskim utočištem ako se uzmu u ozbir kriterijumi EU, navodi se u izveštaju poslanika Zelene partije u Evropskom parlamentu.

Malteški premijer, Džozef Muskat, pozvan je da podnese ostavku nakon pošlogodišnjeg skandala Panama papiri. Kako se pokazalo, dvojica njegovih saveznika imali su račune u ofšorima, ali i neke komapnije se dovode u vezu s njim.

Malta, koja ima 430.000 stanovnika preuzela je presedavanje EU 1. januara.

Tokom šest meseci koliko će biti na toj poziciji, ministri finansija EU će razmatrati zakonske predloge koji će stati na kraj praksi da svetski giganti izbegavaju plaćanje poreza, ali i da posluju netransparentno.

Poreznici sada postavljaju pitanje da li Malta ima političku volju da pogura ovaj plan.

"Poreski sistem na Malti je velikodušan u najmanju ruku. To je potpuno neprihvatljivo i ozbiljno dovodi u pitanje kao će postavit kada je reč o ovom problemu”, rekao je Sven Gielgold, poslanik Zelenih.

Malta se u na listi konsultantske kuće Bredli Hekford našla na sedmom mestu poreskih rajeva. U toj državi se ne plaća porez na dohotke stečene u inostranstvu nitu na imovinu u instranstvu. Takođe u ovoj zemlji postaji specifičan stastus bez stalnog boravka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

17 h

Podeli: