Svet

Petak, 28.10.2016.

16:57

Cena nafte pokosila američke gigante

Niske cene nafte su umanjile kvartalnu dobit američkih naftnih kompanija Ekson mobajla i Ševrona.

Izvor: Tanjug

Cena nafte pokosila američke gigante
Foto: Getty images

Međutim, njihova zarada je ipak veća u odnosu na prethodna dva tromesečja.

Profit Ekson mobajla je u trećem tromesečju pao za 37,5 odsto, na 2,7 milijardi dolara, a Ševrona za 36,8 odsto, na 1,3 milijarde dolara, prema danas objavljenim poslovnim rezultatima, prenosi agencija Frans pres.

Takvi rezultati, međutim, predstavljaju napredak u odnosu na prvu polovinu 2016. godine, što posebno važi za Ševron koji je u prethodna dva kvartala uknjižio gubitke.

"Rezultati iz trećeg kvartala, iako slabiji nego pre godinu dana, odraz su poboljšanja u odnosu na prva dva kvartala tekuće godine", izjavio je generalni direktor Ševrona, DŽon Votson.

Prihodi Eksona su pali za 12,9 odsto, na 58,7 milijardi dolara, a Ševrona za 12,2 odsto, na 30,1 milijardu dolara.

Naftne kompanije su pod velikim pritiskom od 2014. godine kada su cene nafte počele da padaju. Cene nafte su se u proteklim mesecima stabilizovale, a benefiti toga tek treba da se materijalizuju u poslovnim rezultatima.

Posle predstavljanja rezultata, akcije Eksona su pale za 1,6 odsto, na 85,55 dolara, a Ševrona porasle za 0,6 odsto, na 100,50 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

11 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: