Ne priznaju, ali Norvežani tope blago

Norveška je spremna da iskoristi svoju uštedu od prodaje nafte u pokušaju da očuva ekonomiju i da zaustavi rast nezaposlenosti.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.08.2015.

13:47

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Nezaposolenost je počela da raste nakon najvećeg pada cena nafte od krize 2008. godine.

Vlada zemlje koja važi za najvećeg proizvođača nafte i gasa u Zapadnoj Evropi priprema nacrt budžeta koji predviđa korišćenje fonda od 875 milijardi dolara za otvaranje novih radnih mesta i ublažavanje krize.

Premijerka Norveške Erna Soldberg kaže da će budžetski rashodi dogodine biti čak i veći nego u ovoj godini, a biće usmereni na ekonomske reforme, na borbu protiv nezaposlenosti i na rešavanje pitanja konkurentnosti.

Norveška odbija da svoju situaciju nazove kriznom, iako usporavanje ekonomije preti da pogasi više radnih mesta nego što je bilo izgubljeno u vreme finansijskih potresa 2008. Zemlja se priprema za najveće smanjenje investicija od 2000. godine u naftnom sektoru, a naftne kompanije su već ukinule više od 20.000 radnih mesta.

Nezaposlenost u Norveškoj je dostigla 11-godišnji maksimum od 4,3 odsto, mada je on i dalje mnogo niži nego u većini evropskih zemalja.

Radi podrške norveškoj ekonomiji došlo je i do slabljenja nacionalne valute – krune, koja je za poslednjih 12 meseci pojeftinila za devet odsto prema evru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: