21 nova bušotina u SAD - nafta opet pada

Cene nafte su danas potonule, u svetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećem svetskom potrošaču energenata.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

09:46

Default images
Foto: Thinkstock

Uz to, snažan dolar i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD izvršili su dodatni pritisak na pad cena, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 20 centi na 47,94 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 54,54 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Jačanje dolara, slabi podaci iz prerađivačkog sektora Kine i rast proizvodnje nafte u SAD dodatno su zabrinuli igrače na tržištu nafte", rekao je predsednik sektora za naftu i gas u Aziji i Pacifiku kompanije EY Sanjev Gupta.

Podaci iz Pekinga su pokazali da je ključni indeks koji meri prerađivačku aktivnost u Kini u julu pao na 15-mesečni minimum, bacivši senku na rast druge po veličini svetske privrede.

Indeks upravljanja nabavkom, kog izračunava analitička kuća Kejksin (Caixin), iznosio je 48,2 poena u julu i to je najniži nivo od aprila 2014, kada je indeks iznosio 48,1 poen.

U Americi je prošle nedelje, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", otvorena 21 nova bušotina.

Očekuje se da će američka centralna banka pre kraja godine početi da podiže kamatne stope, što će ojačati dolar i učiniti naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge, slabije, valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: