Srbija

Sreda, 28.01.2015.

15:12

Gorenje merka fabriku u Rekovcu

Kompanija za proizvodnju bele tehnike Gorenje iz Velenja, koja ima nekoliko fabrika u Srbiji, zainteresovana je za Fabriku provodnika u Rekovcu.

Izvor: Tanjug

Default images

Ta fabrika je u sastavu "Holding industrije kablova Jagodina".

Četvoročlana delegacija Gorenja na čelu sa članom Upravnog odbora, Brankom Apatom, posetila je Rekovac i Fabriku provodnika sa namerom da se upozna sa njenim potencijalima i visinom potrebnih ulaganja.

"Opština će pružiti punu podršku da se pokrene proizvodnja u fabrici i uposle ljudi", rekao je predsednik opštine Rekovac, Predrag Đorđević.

Rekovcu, najmanjoj i nerazvijenoj opštini u Pomoravskom okrugu, najveći problem je nezaposlenost a Đorđević ističe da je "pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici od životnog značaja za celu opštinu".

Delegacija Gorenja se sastala sa direktorom Fabrike provodnika Draganom Matejićem i prestavnicom Agencije za privatizaciju Srbije Jelenom Kapisodom.

"Agencija i Ministarstvo privrede stoje na raspolaganju svima koji žele da ulažu u privredu Srbije i uradiće sve što je potrebno da dođe do privatizacije fabrike", rekla je Kapisoda.

Slovenačka kompanija će odluku doneti na sednici Upravnog odbora u Mariboru i obavestiće opštinu Rekovac.

Gorenje, jedna od najvećih kompanija u nekadašnjoj SFRJ, osnovana je 1950. godine. Zapošljava oko 11.000 radnika a prisutna je u 70 zemalja sveta. Ima stalno partnerstvo sa japanskom kompanijom Panasonik.

Dosadašnje investicije Gorenja u Srbiji su preko 100 miliona evra. Ima fabrike u Valjevu, Zaječaru, Staroj Pazovi u kojima radi oko 1.300 radnika. Gorenje iz Srbije izvozi u Rusiju, Ukrajinu, Nemačku, Hrvatsku.

Fabrika provodnika u Rekovcu je površine 14.799 kvadratnih metara i nalazi se na zemljištu površine 98 ari. Fabrika ne radi i od početka 2009. godine bila je nekoliko puta na prodaji, ali nije bilo kupaca. Na prvom javnom nadmetanju, u februaru 2009. godine, početna cena fabrike iznosila je tri miliona evra i mogla se kupiti na šest rata.

"Holding industrija kablova Jagodina", u čijem se sastavu nalazi fabrika, u fazi je restrukturiranja, a u sindikatu Holdinga kažu da u februaru ili početkom marta očekuju poziv iz Agencije za privatizaciju u vezi prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: